Economie

Toelatingen tot schuldsanering afgenomen

DEN HAAG (ANP) – Het aantal mensen dat vorig jaar is toegelaten tot de schuldsanering, is met 7 procent gedaald tot 13.800. „Na 2 jaar van sterke stijging is dit aantal in 2012 licht gedaald”, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

15 April 2013 10:18Gewijzigd op 15 November 2020 03:03

De daling is opvallend omdat door de stijgende werkloosheid, het groeiend aantal faillissementen en de dalende huizenprijzen meer mensen in de financiële problemen raken. CBS-econoom Peter Hein van Mulligen schrijft de afname vooral toe aan een een strenger toelatingsbeleid. „Je komt er niet zomaar in. Het is niet zo dat je de schuldsanering in kan als je je rekeningen een poosje niet hebt betaald. Mogelijk zijn mensen het ook wat zuiniger aan gaan doen waardoor ze minder schulden opbouwen”, zegt de econoom.

In 2010 en 2011 steeg het aantal schuldsaneringen nog flink, met bijna 30 procent per jaar. Eind vorig jaar zaten bijna 40.000 mensen in de schuldsanering.

Niet alleen de toelatingen tot de schuldsanering namen af vorig jaar, maar ook het aantal verzoeken hiervoor daalde. Volgens Han von den Hoff, manager schuldsanering bij de Raad voor Rechtsbijstand, stapten er in 2012 ongeveer 16.800 mensen naar de rechter om van hun schulden af te komen, zo’n 5 procent minder dan in 2011. Mogelijk is dat het gevolg van strengere selectiecriteria van gemeentes.

De schuldsanering is bedoeld voor mensen die buiten hun schuld in financiële problemen zijn gekomen. Sommigen zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door een massaontslag. Anderen hebben een nieuw huis gekocht, maar raken hun oude woning aan de straatstenen niet kwijt en bezwijken onder de dubbele lasten.

Tijdens een sanering controleert een bewindvoerder meestal 3 jaar lang de geldzaken van mensen met schulden. Die moeten van het absolute minimum leven, elke cent extra gaat naar de schuldeisers. Daar staat tegenover dat schuldeisers tijdens een sanering geen beslag kunnen leggen op bezittingen. Rust in de tent moet de mensen de kans geven om orde op zaken te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer