Graf van Schindler
Het is stil op de christelijk begraafplaats op de berg Sion in Jeruzalem. Er is geen mens te bekennen. Maar dit is wel de plaats waar we zijn moeten.
Een bordje boven de ingang vermeldt: Dit is de plek waar Oskar Schindler ligt begraven. Er is maar één graf dat zo bezaaid ligt met stenen. Eigenlijk is dat best bijzonder, want normaal vind je die stenen alleen op een Joods graf. Hier ligt dus niet zomaar iemand. De tekst op de grafsteen luidt: ”Oskar Schindler der unvergessliche Lebenretter 1200 verfolgter Juden” (Oskar Schindler, de onvergetelijke redder van 1200 Joden). Schindler had in Krakow een fabriek met Joodse werknemers. Eerst en vooral omdat dat nu eenmaal goedkope arbeidskrachten waren. Maar later ging hij zich het lot van de Joden aantrekken, met gevaar voor eigen leven. Eenmaal pakte de SS hem op omdat zijn werknemers –die in een kamp vlak bij de fabriek huisden– meer te eten hadden dan de bevolking van Krakow. Schindler kreeg dat voor elkaar door zijn goede contacten met de nazi’s en door veel smeergeld te betalen. Zo wist hij te voorkomen dat 1200 Joden werden gedood.
Na de oorlog zei hij dat hem dat meer dan 2,5 miljoen mark had gekost. Hij hield zo weinig geld over dat hij uiteindelijk afhankelijk werd van Joodse hulp.
Bij zijn eerste bezoek aan Israël werd hij onthaald door meer dan 200 ”Schindler-Joden”. In 1974 overleed hij en werd in Jeruzalem begraven. Zijn graf wordt druk bezocht. De speelfilm die over zijn leven is gemaakt, zal daar zeker aan bijgedragen hebben.
De onvergetelijke Holocaust; op duizenden plaatsen in West-Europa kreeg die gestalte in doorgangs- en vernietigingskwampen. Overgeblevenen bevochten een eigen thuis in Israël. RD-fotograaf Henk Visscher volgde een groep Joodse mensen in Polen en Israël op hun herdenkingstocht in Polen en Jeruzalem.