VS bezuinigen verder op defensiebudget
Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, presenteerde donderdag de bezuinigingen op het defensiebudget voor het fiscale jaar 2014. Hiermee breekt president Obama een belangrijke verkiezingsbelofte. Tijdens zijn campagne in 2012 zei hij meerdere malen „het geen goede tijd te vinden” voor een nieuwe sluitingsronde van militaire bases.
Voor het fiscaal jaar (dat loopt van oktober tot en met september) 2013 bedroeg het budget nog 620 miljard dollar (475 miljard euro). Dit zakt in 2014 verder terug naar 526 miljard dollar (400 miljard euro). Deze verlaging wordt voor een groot deel opgevangen door de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Toch ontkomt het Pentagon niet aan bezuinigingen.
Financiële experts in de VS vinden de gepresenteerde bezuinigingen niet ver genoeg gaan. De voorgestelde begroting is nog steeds 51 miljard dollar hoger dan de ”fiscal cliff” toestaat. Deze fiscal cliff betreft de automatische bezuinigingen voor de VS, zolang het Congres geen overeenstemming weet te bereiken over een bezuinigingspakket.
Hagel gaat er dus van uit dat het bezuinigingsprobleem in de VS zich oplost voordat het nieuwe begrotingsjaar in oktober van start gaat. Experts vinden dit speculatief. Het lukt Democraten en Republikeinen al twee jaar niet dit probleem op te lossen.
De bezuinigingen die Hagel doorvoert treffen vooral twee sectoren. Enerzijds snijdt het Pentagon flink in kantoorkosten, anderzijds worden de personeelsaantallen teruggeschroefd. Opvallend is dat het beschikbare budget voor de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) gelijkblijft.
Dit staat in contrast met de boodschap van de vorige defensiebegroting. Vorig jaar zetten de VS het ontwikkelen van de JSF nog op een lager pitje zodat de opvolger van de F-16 beter getest kon worden. Door niet te tornen aan het JSF-budget laten de VS weten vertrouwen te hebben in de toekomst van het vliegtuig.
Ook op de militaire capaciteit in Zuidoost-Azië wordt niet bezuinigd. Dit is wederom een teken dat de (militaire) belangen voor de VS in Azië flink aan het toenemen zijn, ten koste van Europa.
Zo investeren de VS de komende tijd flink in hun activiteiten op Guam. Dit eiland in de Grote Oceaan vormt een uitvalsbasis van waaruit de VS een groot deel van Azië kunnen bereiken, om onder meer de Noord-Koreaanse dreiging het hoofd te bieden.