Grote rol voor defensie rond inhuldiging
Defensie speelt een belangrijke rol op de dag van de abdicatie en inhuldiging. Zo blijkt uit donderdagmiddag verstrekte informatie van de Rijksvoorlichtingsdienst. „Het ceremonieel symboliseert de verbondenheid van de Nederlandse krijgsmacht met het Koninklijk Huis en de militaire trouw en loyaliteit aan het Nederlandse volk”, meldt de RVD.
De dag begint rond 9 uur met 101 saluutschoten vanaf het luchtverdedigings- en commandofregat H. M. Evertsen. Dat fregat vaart dan op het IJ met de bemanning op het dek. De saluutschoten melden de aanwezigheid van koningin Beatrix in de hoofdstad.
Rond half negen nemen een militaire muziekkapel en een erewacht plaats bij de ingang van het paleis op de Dam. Gedurende de hele dag, tot aan het moment dat alle gasten zijn vertrokken, staat een muziekkorps en een erewacht van een van de krijgsmachtdelen (Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee) bij de ingang van het paleis.
Die eenheden brengen een ceremoniële groet aan koningin Beatrix en later op de dag aan koning Willem-Alexander en alle gasten bij aankomst en vertrek.
Na de abdicatie marcheren een compagnie van het Korps Mariniers en het Tamboer en Pijperskorps Mariniers de Dam op en nemen plaats voor het paleis onder het balkon. Na de bekendmaking van de abdicatie en het voorstellen van koning Willem-Alexander aan de toeschouwers op de Dam spelen zij het Wilhelmus.
De Koninklijke Marechaussee zorgt voor erewachten bij alle ingangen van gebouwen waar de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten verblijven. „Deze ceremoniële wachten symboliseren de permanente bewaking en beveiliging van de paleizen en verblijfplaatsen van de leden van het Koninklijk Huis”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.
Aan het einde van de dag, na de koningsvaart op het IJ, sluit de Koninklijke Luchtmacht op een bijzondere manier de dag af. Hoe dat precies gebeurt is nog niet duidelijk gemaakt.
Defensie levert 30 april naast een ceremoniële bijdrage ook een bijdrage ten behoeve van de veiligheid. In Amsterdam, in de stad, op en in het water, in de lucht en op andere plaatsen in Nederland biedt defensie steun aan de nationale politie en andere overheden.
Ook op andere plekken in Nederland en in de Caraïbische delen van het Koninkrijk zullen militairen ceremonieel stilstaan bij de troonswisseling, aldus de RVD.