„Hoge zondagstoeslag was niet meer te houden”
UTRECHT – CNV Vakmensen stemde dinsdag in met een nieuwe cao voor de visdetailhandel waarin de toeslag voor zondagswerk wordt gehalveerd. Vier vragen aan vakbondsbestuurder Nico Bogaard.
Wat is er precies veranderd in de nieuwe cao?
„In de huidige cao is nog opgenomen dat werken op zondag in de visdetailhandel uitsluitend vrijwillig mag en tegen een toeslag van 100 procent. Die eis van vrijwilligheid blijft staan, maar we hebben nu ingestemd met een verlaging van de zondagstoeslag naar 50 procent. Dat hadden we liever niet gedaan. Wat zeg ik: veel liever niet. Want we zijn nog steeds het CNV.”
Waarom heeft u er dan toch mee ingestemd?
„Een toenemend aantal leden heeft ons gevraagd te zoeken naar een oplossing voor het probleem dat steeds meer viswinkels op zondag open zijn, maar dit tegelijkertijd vaak verlieslatend is, júist vanwege de hoge toeslag die er voor zondagswerk moet worden betaald.
Als je op zondag dubbele salarissen moet betalen, maar er die dag maar twintig of dertig klanten naar je winkel komen, dan wordt zo’n operatie een verlieslatende business. Steeds meer leden geven ook aan dat de zondagsopening niet meer is tegen te houden.
Ze worden contractueel gedrongen door winkelcentra of projectontwikkelaars om aan koopzondagen mee te doen. Hun macht is simpelweg te groot en zij willen zondags geen gesloten panden in hun winkelcentrum. Het was niet meer te houden.”
Het CNV strijdt tot nog toe juist voor de zondagstoeslag.
„We hebben tegen de leden gezegd: Jullie hebben het uiteindelijk voor het zeggen, jullie moeten dus de principiële beslissing nemen.
De zondagstoeslag bestaat in veel andere cao’s al niet meer. Ik kan me niet voorstellen dat Albert Heijn vandaag de dag aan werkende jongeren op zondag nog een toeslag van 100 procent betaalt.”
Dat doen ze toch wel? Juist in de detailhandel staat de zondagstoeslag –vooralsnog– overeind. Zet u de bijl nu juist niet zelf aan de wortel van die toeslag?
„Is dat zo? Oké, hoe anderen ermee omgaan weet ik niet precies.
Bij mijn weten was de zondagsrust in de detailhandel en zeker bij het grootwinkelbedrijf allang opgegeven.”
CNV verdeeld over zondagstoeslag
Niet alle bonden die zijn aangesloten bij het CNV zijn blij met de nieuwste cao die CNV Vakmensen heeft afgesloten.
CNV-bestuurder Fedde Monsma, die namens CNV Dienstenbond betrokken is bij de totstandkoming van veel cao’s in de detailhandel, noemt de stap van zijn CNV-collega’s een blunder. „Zijn ze daar niet goed wijs? Bij recente gesprekken over een nieuwe cao voor de supermarktsector hebben werkgevers de zondagstoeslag ook weer ter discussie gesteld. Ik heb hun te verstaan gegeven dat wij in dat geval de onderhandelingstafel verlaten.” Op Twitter stelt Monsma over de cao voor de viswinkels: „Het zaakje stinkt!”
CNV Vakmensen is met circa 135.000 leden de grootste bond binnen de overkoepelende vakcentrale CNV en richt zich vooral op arbeidsvoorwaarden in bouw, industrie, transport, voeding en facilitaire dienstverlening. CNV Dienstenbond richt zich op mensen in de dienstverlenende sector, zoals de detailhandel.
De toeslag voor het werken op zondag is geen wettelijke regeling, maar is vastgelegd in cao-afspraken. Afschaffing kan daarmee alleen wanneer ook de vakbonden hiermee instemmen.
Eind vorig jaar stelde CNV Dienstenbond afschaffing van de zondagstoeslag als „onbespreekbaar” te beschouwen, nadat het Vakcentrum Detailhandel had aangegeven de toeslag voor zondagswerk te willen schrappen.
Volgens het Vakcentrum is de toeslag overbodig geworden omdat de zondag steeds meer een reguliere werkdag is geworden, zeker nu waarschijnlijk per 1 juli van dit jaar de regels voor koopzondagen zullen worden verruimd. De initiatiefwet hiertoe (van D66 en GroenLinks) is inmiddels al door de Tweede Kamer geaccordeerd en zal op 14 mei door de Eerste Kamer worden behandeld.
Ook de SGP laakte dinsdag de keuze van CNV Vakmensen. „Onvoorstelbaar dat CNV Vakmensen akkoord gaat met halvering toeslag zondagswerk. Zo gaat de afbraak van de zondag als rustdag twee keer zo snel”. reageert Tweede Kamerlid Dijkgraaf.
Toeslag in vrijwel alle cao’s
In nagenoeg alle branches geldt nog een toeslag voor zondagswerk van 100 procent.
Groentewinkels
Bloemenwinkels
Boekwinkels
Brood- en banketwinkels
Muziek- en cd-winkels
Elektronicawinkels
Hobby- en cadeauwinkels
Dierenspeciaalzaken
Doe-het-zelfzaken
Huishoudelijke winkels
Drogisterijen
Fotowinkels
Huishoudelijke artikelen
Juweliers
Kaas- en delicatessenwinkels
Lederwarenzaken
Modewinkels
Natuurvoedingswinkels
Opticiens
Parfumerieën
Schoenenwinkels
Slagerijen
Slijterijen
Snoep- en chocolateriezaken
Speelgoedwinkels
Sport- en kampeerzaken
Supermarkten
Tabaks- en gemakszaken
Telecomwinkels
Tuincentra
Verf- en behangzaken
Verlichtingswinkels
Warenhuizen
Woonwinkels
Toeslag lager
Rijwielzaken
Geen toeslag
Pompshops