Vergeten concentratiekamp Majdanek (fotoserie)
Aan de rand van de Poolse stad Lublin ligt het voormalige kamp Majdanek. Omdat het niet zo bekend is, zou je het een vergeten kamp kunnen noemen. De barakken liggen in het open veld en zijn vanaf de stad goed te zien – en dat was toen ook al zo.
Veel jongeren die in het kader van de ”March of the Living” naar Polen zijn gekomen, bezoeken ook deze plek. Hier werd een groot gedeelte van hun voorgeslacht vermoord. Hetzij door ziekte, uitputting, of vergassing met koolmonoxide en later het beruchte Zyklon B. De sporen hiervan zijn in de gaskamers nog steeds te zien.
Maar ook executies bleven doorgaan. Het kamp draagt zelfs een bizar record: op één dag werden er 16.000 tot 18.000 gevangenen doodgeschoten. Door de nazi’s werd deze dag het ”Erntefest” (oogstfeest) genoemd.
Aan de rand van het kamp staat nu een groot mausoleum met daarin de as van de vermoorde kampbewoners. De jongeren kunnen het maar nauwelijks bevatten; er wordt gehuild, ze zoeken troost bij elkaar. Samen zingen ze –gearmd– het Israëlisch volkslied, het Hatikva. Er worden gedichten voorgelezen. En dan –ter afsluiting– wordt er zand van de Olijfberg over de as gestrooid.
De onvergetelijke Holocaust; op duizenden plaatsen in West-Europa kreeg die gestalte in doorgangs- en vernietigingskampen. Overgeblevenen bevochten een eigen thuis in Israël. RD-fotograaf Henk Visscher volgt een groep Joodse mensen in Polen en Israël op hun herdenkingstocht in Polen en Jeruzalem. Vandaag deel 3.