Authentiek verslag van het leven van Erwin Hout
Een hoge dwarslaesie ten gevolge van een ongeval: dat is wat Erwin Hout overkomt wanneer hij op 19-jarige leeftijd verkeerd terechtkomt bij een val in ondiep water. Van het ene op het andere moment staat zijn leven op zijn kop.
Het boek ”Gedragen door de Herder” gaat over dit ongeluk en over de weerslag die het heeft op Erwin en alle betrokkenen eromheen.
Toen de arts vertelde dat bij het ongeval de vierde en vijfde nekwervel gebroken waren en het ruggenmerg was beschadigd, stortte Houts wereld in. Op dat moment was God daar met Zijn Woord, zo vertelt hij. Het was of na die arts een Ander begon te spreken. „Ik zal je Herder zijn. Al ga je door het dal van de schaduw van de dood, Ik zal bij je zijn. Mijn stok en Mijn staf zullen je vertroosten. (…) Het was alsof Hij tegen mij zei: „Nu je zelf niet meer kunt lopen, zal Ik je dragen.” Hij heeft me als het ware in Zijn armen genomen en tegen Zijn Vaderhart gedrukt. Daar ben je veilig, wat er ook gebeurt. Zo ervoer ik het toen en zo ervaar ik het nog steeds”, aldus Hout.
Het geloofsvertrouwen dat hieruit spreekt, vormt de rode lijn in het hele boek. In korte hoofdstukken laat de schrijver, Huib de Vries, verschillende mensen aan het woord komen, zoals de moeder van Hout, enkele vrienden, Hout zelf en zijn vrouw, Marleen. Je krijgt als lezer een tamelijk compleet beeld van wie Erwin Hout is, zowel voor als na het ongeluk. Na een heftige revalidatieperiode leert hij Marleen kennen, met wie hij trouwt en drie dochtertjes krijgt. Op dit moment is Hout marketingdirecteur en treedt hij regelmatig op als spreker, zoals op de EO-Jongerendag, om te vertellen van Gods daden in zijn leven.
”Gedragen door de Herder” is een zeer persoonlijk levensverhaal. Door het wisselende vertelperspectief krijgt de lezer veel informatie en ontstaat een veelzijdig beeld van Hout. De meeste mensen worden met naam en toenaam genoemd, zoals predikanten, ouderlingen en familie, wat voor de lezer niet altijd relevant is. Ik geloof dat het verslag zo authentiek mogelijk is. Toch miste ik heel menselijke emoties als boosheid, opstandigheid of neerslachtigheid bij Hout. Je gedragen weten door de Herder sluit waarom-vragen of opstandigheid niet uit, vooral niet na zoiets ingrijpends.
Hout eindigt het boek vol hoop: „Het geloof in de wederkomst van de Heere Jezus en de opstanding van het lichaam is een dragende kracht in mijn leven. Er komt een dag dat God zegt: „Erwin, het is goed geweest, sta maar op uit je stoel.” (…) De eeuwigheid zal niet te lang zijn om Hem hiervoor te danken en te aanbidden.”
Boekgegevens
”Gedragen door de Herder”, Huib de Vries; uitg. De Banier Apeldoorn, 2013; ISBN 978 90 336 3421 5; 192 blz.; € 14,90.