Standard & Poor’s: SNS Reaal was buitenbeentje
AMSTERDAM (ANP) – De problemen die leidden tot de nationalisatie van SNS Reaal, begin februari, waren specifiek voor dat bedrijf. Hoewel ook andere Nederlandse banken lijden onder de zwakke vastgoedmarkt, zijn de risico’s daar aanzienlijk minder groot. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een rapport over de bankensector dat maandag verschijnt.
Het SNS-debacle toont volgens S&P wel aan dat de Nederlandse vastgoedmarkt een zwak punt blijft. Vooral de malaise op de huizenmarkt zet bovendien een rem op de economie en daarmee op de winstgevendheid van banken. Die moeten immers voorzieningen blijven nemen voor leningen aan consumenten en bedrijven die door de crisis niet kunnen worden terugbetaald.
S&P gaat uit van een krimp van de Nederlandse economie met 0,5 procent in 2013 en een „vrij bescheiden” groei van 0,8 procent in 2014. De werkloosheid volgens de meetmethode van het Europese statistiekbureau Eurostat zal de komende 12 maanden naar verwachting verder oplopen richting de 6,5 procent. In februari stond die op 6,2 procent.
Al met al voorziet S&P dit jaar nog geen verbetering in de Nederlandse economie. Banken zullen nog het hele jaar last hebben van een dalende kwaliteit van hun kredietportefeuilles. Dat zal ook begin volgend jaar nog zo zijn, zelfs als de economische vooruitzichten dan beginnen te verbeteren, aldus de kredietbeoordelaar.
De mogelijkheden voor banken om hun inkomsten op te vijzelen, zullen in de nabije toekomst beperkt zijn. Daarom verwacht S&P dat zij zich vooral zullen richten op kostenbesparingen. Ook voor de crisis waren de kosten van de Nederlandse banken al erg hoog ten opzichte van hun inkomsten, stellen de onderzoekers.