Nederlandse testtoestellen JSF aan de grond
DEN HAAG (ANP) – De twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) gaan voorlopig niet de lucht in voor ons land. De twee gevechtsvliegtuigen worden gestald tot er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16’s.
Dat heeft het kabinet besloten, zo heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het politiek gevoelige besluit over de aanschaf van de JSF wordt volgens haar genomen in samenhang met de visie op de toekomst van de krijgsmacht, waaraan ze werkt.
Tijdens de stallingsperiode zullen Amerikaanse piloten wel af en toe met de Nederlandse testtoestellen vliegen om ze luchtwaardig te houden, aldus de minister. Met een van de twee Nederlandse vliegtuigen werden al enige tijd testvluchten uitgevoerd. Het tweede toestel wordt deze zomer geleverd.
Hennis heeft ook geprobeerd de testtoestellen aan de Amerikanen te leasen, maar het Pentagon zag daar financieel geen mogelijkheid voor. Het stallen van de testtoestellen is niet goedkoop. Volgens een ingewijde kan dat in de miljoenen gaan lopen.
Nederland is betrokken bij de ontwikkeling van de JSF en heeft er al ongeveer 1 miljard euro ingestoken. De ontwikkeling van het toestel kende tot nu toe veel financiële en technische tegenslagen. Voor Defensie is de JSF de beoogde opvolger van de verouderde F-16. In politiek Den Haag wordt al jaren gesteggeld over de aanschaf van de JSF. Het is de bedoeling om daar dit jaar met de komst van de visie een knoop over door te hakken.
Inmiddels hebben de eerste andere vliegtuigfabrikanten zich gemeld bij het ministerie van Defensie. De eerste contacten en afspraken zijn gemaakt. Het Zweedse Saab en het Amerikaanse Boeing lieten eerder weten graag met Defensie te willen praten over hun jachtvliegtuigen.