Verkiezingswinst rechts in Zwitserland
De rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) heeft zondag de parlementsverkiezingen in Zwitserland gewonnen en wordt de grootste partij. Volgens de nog niet officiële resultaten die het persbureau ATS vandaag heeft gepubliceerd komt de SVP uit op 55 van de 200 zetels en blijft ze de grootste partij.
Ook de Groenen wonnen flink en stijgen van negen naar veertien zetels. De sociaal-democratische SP, voor de verkiezingen de grootste partij, wint drie zetels en komt uit op 54. De grootste verliezers zijn de christen-democratische CVP, die terugvalt van 35 naar 26 zetels, en de liberale FDP, die zakt van 43 naar 37 zetels.
De opkomst bleef onder de 50 procent, zoals in Zwitserland al sinds de jaren ’70 het geval is. Ditmaal kwam 42,5 procent van de kiezers opdagen.
De SVP, die campagne voerde voor een streng immigratiebeleid en die voor haar harde toon op de vingers werd getikt door de Verenigde Naties, heeft aangekondigd op basis van de verkiezingsuitslag meer invloed te willen in de Bondsraad, de zevenkoppige regering die op 10 december wordt gekozen door het nieuwe parlement. Zwitserland wordt al decennialang geregeerd aan de hand van de zogenoemde toverformule, die bepaalt dat alle grote partijen met een evenredig aantal vertegenwoordigers in de Bondsraad zitten.
SVP-leider Ueli Maurer maakte gisteravond bekend dat zijn partij op grond van de verkiezingsuitslag aanspraak zal maken op een tweede zetel in de Bondsraad. De bekendste SVP-politicus, miljardair Christoph Blocher, moet die zetel gaan innemen. De andere grote partijen reageerden woest. De SVP probeert volgens hen een systeem te ondermijnen dat al meer dan veertig jaar prima werkt. Aanhangers van de SVP zeggen dat dat juist de bedoeling is: het systeem zou apathie in de Zwitserse politiek in de hand werken en de SVP probeert die te doorbreken.
Behalve de 200 parlementszetels stonden zondag ook 40 van de 46 zetels in de zogenoemde Ständerat, het orgaan waar de kantons in vertegenwoordigd zijn, op het spel. De samenstelling van dat orgaan is pas eind november bekend omdat in verscheidene kantons een tweede stemronde gehouden moet worden.