Kabinet houdt vast aan 3 procent tekort
DEN HAAG – Het kabinet houdt vast aan zijn plan om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot maximaal 3 procent. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag gezegd.
Eigenlijk had dit jaar het tekort volgens EU-afspraken al op 3 procent horen uit te komen, maar met toestemming van Brussel is het kabinet daarvan afgeweken. Maar dat kan volgend jaar niet nog een keer, aldus Asscher. „Eén keer mag het, twee keer niet.”
Minister van Financiën Dijsselbloem sloot zich daarbij aan en noemde het loslaten van de norm onverstandig. Tegenover nieuwszender RTLZ wees Dijsselbloem erop dat de huidige recessie geen klein of tijdelijk dipje is, maar „structureel welvaartsverlies.” Dat maakt het onvermijdelijk dat ook de overheid haar uitgavenpatroon aanpast.
Ook de VVD hecht er sterk aan dat volgend jaar wordt voldaan aan de limiet van 3 procent, zei fractievoorzitter Zijlstra. „Wij willen geen schulden neerleggen bij toekomstige generaties.” PvdA-leider Samsom sloot zich daarbij aan. „Dit jaar overschrijden we de norm ruim. Volgend jaar ziet de economie er als het goed is beter uit, en dan is het verstandig om een begin te maken met het terugdringen van het begrotingstekort. Zoals we ook hebben afgesproken.”
Schade
VVD en PvdA wezen pleidooien van economen als Coen Teulings (Centraal Planbureau) en VVD-prominenten als Wiegel en Bolkestein om de 3 procentsnorm ook in 2014 los te laten, af. Zij vrezen dat de economie te veel schade oploopt als het kabinet steeds maar bezuinigt.
De vakbonden, die met de werkgevers praten over afspraken die tot een sociaal akkoord met het kabinet moeten leiden, wijzen extra bezuinigingen zonder meer af. Zelfs onder de werkgevers lijkt enige steun te bestaan voor het loslaten van de 3 procentslimiet.
Vrijdag ontmoeten de voorzitters van de vakcentrales FNV, CNV en MHP en van de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland elkaar voor regulier beraad in het CNV-kantoor in Utrecht. Het sociaal overleg is daar een van de agendapunten.
Sociaal overleg
Samsom ging dinsdag niet in op de vraag wat er moet gebeuren als werkgevers en werknemers met een sociaal akkoord komen, waardoor het tekort boven de 3 procent zou uitkomen. „Alles wat ik zeg en het sociaal overleg kan beïnvloeden, laat ik achterwege. Het sociaal akkoord is op dit moment het allerbelangrijkste wat we kunnen bereiken, en ik hoop echt dat het slaagt.”
Ook minister Asscher wilde zich dinsdag niet uitlaten over het sociaal overleg. Dat duurt mogelijk nog enkele weken. Minister Dijsselbloem toonde zich optimistisch over het sociaal overleg. Voor Dijsselbloem zijn er geen taboes bij voorbaat.