„Zwakke banken nú aanpakken”
AMSTERDAM (ANP) – Europese leiders moeten per direct beginnen met de schoonmaak van de Europese bankensector. Daarvoor is de oprichting van een bankenunie, met een gezamenlijke pot om banken te ondersteunen en de afwikkeling van faillissementen uit te betalen, noodzakelijk. Dat stelde de toonaangevende econoom Bas Jacobs zondag in het tv-programma Buitenhof.
„Banken moeten nu hun verliezen openbaren en afschrijven en zich herkapitaliseren”, stelde de hoogleraar Openbare Financiën. „Anders krijg je zombiebanken die niets uitlenen en ontstaat er in Europa een verloren decennium zonder economische groei. Een groot deel van de Europese banken is nu al afhankelijk van de ECB. Die banken met verborgen verliezen verlenen geen kredieten en knijpen de economie af.”
Om de bankensector op deze manier aan te kunnen pakken is een Europese bankenunie onontbeerlijk, aldus Jacobs. „Zonder regime om banken af te wikkelen, te saneren of te redden, durven beleggers geen geld te steken in zwakke banken. Om de kredietverlening in Europa aan de gang te krijgen, moet de bankenunie in no time worden aangepakt.”
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hamert al jaren op de grote schoonmaak die nodig is in de Europese bankensector. De afgelopen dagen wezen ook DNB-president Klaas Knot en de Nederlandse hoofdeconoom van Citigroup, Willem Buiter, op de grote gevaren van de verliezen die nog altijd niet zijn onderkend.
Om de Nederlandse economie aan de gang te krijgen moet de overheid rustig aan doen met bezuinigingen, aldus Jacobs. „We moeten niet met het bezuinigingstempo van een Zuid-Europees land aan de gang gaan. De werkloosheid explodeert, het aantal faillissementen ligt op recordniveau, de overheid moet nu pas op de plaats maken.”
Met de aanpak van de huizenmarkt en de verhoging van de pensioenleeftijd heeft de regering volgens de hoogleraar van de Erasmus Universiteit belangrijke stappen gezet. Er is echter geen beleid om de economie op korte termijn te ondersteunen, stelde hij. „De stand van de economie is meer dan de stand van het huishoudboekje van de overheid. Het gaat heel slecht in de private sector van Nederland en de overheid is daarbij het blok aan het been, dat met bezuinigingen de economie afknijpt.”