Economie

Akkoord over miljardensteun Cyprus; grote spaarder betaalt mee

BRUSSEL (ANP/BELGA/BLOOMBERG) – Het noodlijdende Cyprus krijgt 10 miljard euro noodsteun. De ministers van Financiën van de eurolanden gingen maandagochtend vroeg in Brussel akkoord met het reddingspakket. Een bankroet voor het eiland lijkt daarmee afgewend.

25 March 2013 06:48Gewijzigd op 15 November 2020 02:39
Lagarde (IMF), Dijsselbloem en Rehn. Foto EPA
Lagarde (IMF), Dijsselbloem en Rehn. Foto EPA

De ministers van de zogenoemde eurogroep stemden in met een reeks herziene maatregelen, die kort daarvoor tussen de internationale geldschieters en de Cypriotische president Nicos Anastasiades na urenlang overleg waren overeengekomen. Een reeks afspraken moet de komende de weken nog worden uitgewerkt.

De Cyprioten hadden grote moeite met het oorspronkelijke pakket. Dat voorzag onder meer in een heffing op alle spaartegoeden. Die is geschrapt. Verder wordt de op een na grootste bank van het land, Laiki, onmiddellijk gesplitst. Het ‘goede’ deel van deze probleembank gaat naar de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land.

Spaartegoeden boven 100.000 euro op de Bank of Cyprus worden volgens de Belgische minister van Financiën Koen Geens bevroren en aangewend om de kapitaalratio van de grootste bank op het eiland aan te vullen tot 9 procent. Hoeveel Cyprus verder bijdraagt aan de reddingsoperatie is onduidelijk.

„Het bedrag van 5,8 miljard euro is verdwenen”, zei Geens. Alles hangt volgens de minister af van het bedrag dat nodig is voor de herkapitalisatie van Bank of Cyprus.

De voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, zei dat er nu een einde is gemaakt aan dagen van onzekerheid. Door de herstructurering moet het Cypriotische bankwezen tegen 2018 worden teruggebracht tot het Europese gemiddelde. De totale balans van de banken op het eiland was zeven tot acht keer groter geworden dan de Cypriotische economie.

Volgens betrokken functionarissen hoeft het parlement van Cyprus niet meer stemmen over het pakket aan maatregelen. Het land zou de benodigde wetgeving voor de herstructurering van de banken al hebben ingevoerd. De parlementen van Nederland, Duitsland en Finland mogen zich mogelijk nog wel uitspreken over leningen aan Cyprus uit het Europese noodfonds ESM.


Reacties op steun Cyprus

De Nederlandse Vereniging van Banken: „Blij dat er een deal is gekomen die zorgt voor stabiliteit van niet alleen Cyprus, maar ook van de eurozone als geheel. Essentieel hierbij is dat de heffing op spaarders onder de 100.000 euro is weggelaten. Het Depositogarantiestelsel is namelijk een van de hoekstenen die zorgt voor vertrouwen in het financiële stelsel, en daarmee in de banken. De casus Cyprus toont voor ons andermaal aan dat de stap naar Europees toezicht moet worden gezet en in de toekomst de stap naar een Europese bankenunie, waarin de band tussen nationale staten en de bankensector geen rol meer speelt. Tot deze unie zullen overigens alleen gezonde banken moeten worden toegelaten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer