Koortsachtig overleg over crisis Cyprus
NICOSIA (ANP/RTR/BLOOMBERG) – De politieke leiders op Cyprus voeren koortsachtig overleg om de eilandstaat in de Middellandse Zee van de financiële ondergang te redden. Zij zoeken naar mogelijke alternatieven, nu het parlement dinsdag het reddingsplan van de regering en de Europese Unie heeft afgewezen. Het voorstel om houders van spaarrekeningen mee te laten betalen was voor de volksvertegenwoordigers onverteerbaar.
De aandacht richt zich niet alleen op Nicosia, maar ook op Rusland. De regering van het eiland hoopt dat Rusland in ieder geval bereid is een lening van 2,5 miljard euro die in 2016 afloopt, te verlengen en dat de bijbehorende rente wordt verlaagd. De Cypriotische minister van Financiën, Michaelis Sarris, die in Moskou is, liet woensdag weten dat er nog geen overeenkomst is bereikt.
Volgens hem heeft Rusland nog geen aanbod gedaan. Veel Russen zouden worden getroffen, als mensen met een spaarrekening bij een Cypriotische bank moeten meebetalen aan de redding van de eilandstaat. Zij hebben (zwart) geld daar ondergebracht.
De conservatieve president Nicos Anastasiades, die nog maar kort in functie is, voerde woensdag overleg met de politieke leiders en zijn adviseurs over de crisis. Een partijgenoot zei dat het tot in de nacht kan duren, voor de president met een nieuw plan komt. Mogelijk behelst dat ook nationalisering van de pensioenfondsen. De president had dinsdag nog geprobeerd het parlement gunstiger te stemmen door spaarrekeningen tot 20.000 euro met rust te laten. Tot 100.000 euro zou de heffing op het spaargeld 6,75 procent bedragen en daarboven 9,9 procent. De parlementariërs lieten zich niet vermurwen. Geen van hen stemde voor.
Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland onderstreepte woensdag dat de banken op het eiland moeten meebetalen aan de reddingsoperatie. De bal ligt volgens haar nu bij de regering in Nicosia die aan de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet laten weten op welke manier Cyprus wel denkt te kunnen bijdragen aan de steun voor de financiële sector.
De banken op het eiland blijven tot en met maandag gesloten, deelde de centrale bank mee. De orthodoxe kerk op het eiland toonde zich woensdag bereid een hypotheek op haar bezittingen te nemen om zo geld bijeen te brengen voor de aankoop van Cypriotische staatsobligaties.