Te veel aandacht voor paus ongepast
Het is onwenselijk dat er ruim aandacht wordt besteed aan de verkiezing en inauguratie van de nieuwe paus, stellen ds. A. T. van Andel, ds. A. Hoekman, ds. T. Klok, ds. M. Krijgsman en ds. C. L. Onderdelinden.
Met verbazing en verdriet hebben we geconstateerd hoe het Reformatorisch Dagblad veel aandacht heeft besteed aan de aftredende en de nieuw gekozen paus. En helaas gaat deze aandacht onverminderd door. Wat ons voornamelijk raakte was de neutrale berichtgeving in deze krant. Zonder enige kritische noot kwamen de berichten tot ons, die ook door onze jeugd wordt gelezen alsof deze vrijblijvend is. Of het bestaan van een paus de normaalste zaak van de wereld is!
Schrijnend is het feit dat onze premier en aanstaande koning naar de inauguratie van de paus gaan. Het voorgeslacht van Oranje heeft gevochten tegen de roomse tirannie en prins Willem van Oranje heeft dit uiteindelijk met de dood moeten bekopen. En de kerk? Die kon de inauguratie live via RD.nl volgen. Zo zien we Oranje, regering en kerk buigen voor het juk van Rome.
Reformatie
Ieder jaar mogen we de Reformatieherdenking houden. Door Gods machtige arm zijn we door Zijn genade uit het diensthuis van Rome uitgeleid. Onze vaderen hebben hun bloed gegeven in deze strijd, waar het ging om de waarheid van het Woord en daarmee de eer van God. Duizenden van Gods kinderen zijn door de roomse inquisitie vermoord en dat alles onder aanvoering van de paus die door de roomse kerk als de plaatsvervanger van Christus op aarde wordt gezien.
Het commentaar in het RD van 16-3 neemt het voor de nieuwe paus op vanwege de kritiek die geuit wordt vanwege de oorlogsmisdaden van de Argentijnse junta destijds. Maar hoe zit het met de veel gruwelijker daden van zijn pauselijke voorgangers richting Gods kinderen? Dat wordt verzwegen.
Wanneer we de paus leggen langs de meetlat van de Reformatie en daarmee langs de meetlat van de Schrift, kunnen we alleen maar concluderen dat het bestaan van een paus een gruwel is en blijft.
Onveranderlijk
Luther heeft geprobeerd de kerk van zijn tijd te reformeren, maar uiteindelijk is hij eruitgeworpen en door de paus zelfs in de ban gedaan. Deze ban is nooit herroepen. En deze kan ook niet herroepen, omdat men de paus als onfeilbaar acht. Ook de vele banvloeken die op ons liggen vanwege het concilie van Trente zijn nooit herroepen. Rome verandert niet! En wij?
Waar onze vaderen de paus de antichrist hebben genoemd, gaan wij als reformatorische mensen volop aandacht besteden aan de paus. Het RD van 14-3 schreef over de eerste werkdag van de paus: „Paus begint in eenvoud.” Deze eenvoud bleek te bestaan in het feit dat de nieuwe paus eerst ging bidden.
Het is bekend dat de Mariaverering hoog staat aangeschreven bij deze jezuïet. Wat een lastering is dat van de voorbidding van Christus, en dat in deze lijdenstijd! Hoe heeft de Borg moeten lijden en sterven om de enige Voorbidder van Zijn volk te kunnen zijn! We constateren dat de reformatorische gezindte flink aan het verschuiven is. Helaas ook op dit punt. We moeten overal aan gaan wennen en nu blijkbaar ook aan de antichrist.
Afgoderij
Laten we de waarschuwingen van de voorvaderen ter harte nemen, die aan den lijve het juk van deze antichristelijke macht hebben ondervonden. In het kader van het gedenken van 450 jaar Heidelbergse Catechismus willen we zeggen: Niet alleen de mis, maar heel de roomse (paapse) godsdienst is in de grond niets anders dan een verloochening van de enige offerande en van het lijden van Jezus Christus en daarmee een vervloekte afgoderij (HC zondag 30, antw. 80).
De auteurs zijn respectievelijk predikant van de hersteld hervormde gemeente te Montfoort, predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Rotterdam-Kralingen, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Urk, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Arnemuiden en predikant van de oud gereformeerde gemeente te Rijssen.