Kapitaaltekort grote banken 208 miljard
BASEL (ANP) – Ongeveer 100 van ’s werelds grootste banken zouden medio 2012 in totaal 208,2 miljard euro hebben moeten aantrekken als de strengere bankenregels uit het zogenoemde Basel III-akkoord destijds waren ingevoerd. Dat maakte het Baselcomité dinsdag bekend. Het bedrag zou nodig zijn geweest om aan een kapitaalbuffer van 7 procent te voldoen.
Het Baselcomité onderzocht voor de derde keer in welke mate de banken aan de regels voldoen, na eerdere peilingen in april en september vorig jaar. In de jongste ronde werd gekeken naar 101 banken in groep 1, waaronder drie Nederlandse instellingen. Het gaat om bedrijven met een zogeheten tier 1 capital van tenminste 3 miljard euro en internationale activiteiten. De rest, 109 ondernemingen, zit in groep 2. Nederland leverde met 16 instellingen een aanzienlijke bijdrage aan deze groep.
Ten opzichte van het onderzoek in september staan de banken er veel beter voor. Destijds werd geconstateerd dat ze gezamenlijk nog 374 miljard euro aan extra kapitaal nodig hadden. Uiterlijk in 2019 moeten alle banken voldoen aan de Basel III-regels. Alle banken moeten individueel de kapitaalbuffer van 7 procent zien te behalen. Hoewel een aantal banken nog ver onder die limiet zit, kwam de ratio in groep 1 per eind juni 2012 op 8,5 procent, terwijl die onder de huidige regels nog 10,8 procent is. Voor groep 2 daalt de ratio onder de nieuwe regels van 10,9 naar 9 procent.
De Europese Bankautoriteit (EBA) kwam dinsdag met een eigen onderzoek. Daarin werd gekeken naar 44 Europese banken in groep 1, onder dezelfde criteria als bij het Baselcomité, en 113 banken in groep 2. EBA concludeerde dat de instellingen in groep 1 onder Basel III een kapitaalratio van gemiddeld 7,8 procent hebben, tegen 11,1 procent onder de huidige regels. Om alle banken in de groep aan de minimumeis van 7 procent te laten voldoen, is volgens de toezichthouder 112,4 miljard euro aan extra kapitaal nodig. Groep 2 heeft nu een ratio van 11,5 procent en zou dat onder Basel III zien dalen tot 8 procent. Ook in het EBA-onderzoek zitten er drie Nederlandse banken in groep 1 en 16 in groep 2.