Verkiezingen op Antillen op rolletjes
De verkiezingen voor een nieuw parlement op de Nederlandse Antillen zijn vrijdag voor zover bekend zonder incidenten verlopen. Een tijdelijk streng alcoholverbod heeft daar volgens de politie zeker toe bijgedragen.
In totaal proberen 23 partijen een of meer van de 22 zetels in de staten, het Antilliaanse parlement, binnen te halen. De definitieve uitslag was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.
Van de 23 deelnemende partijen zijn er elf afkomstig van Curaçao, dat met veertien zetels het grootste aandeel in het Antilliaanse parlement heeft en daardoor ook de dienst uitmaakt bij de vorming van een coalitie. Sint-Maarten en Bonaire mogen elk drie Statenleden leveren, het aandeel van Saba en Sint-Eustatius blijft beperkt tot elk een. Op de vijf eilanden staan in totaal iets meer dan 120.000 mensen als stemgerechtigd geregistreerd.
Over de uitslag van de verkiezingen was bij het opengaan van de stemlokalen nauwelijks iets zinnigs te zeggen. De PAR, van zittend premier Miguel Pourier, PNP en MAN, alledrie Curaçaose partijen, hebben er alle vertrouwen in dat zij opnieuw een coalitie kunnen vormen. Maar afgaande op de voorspellingen van politiek deskundigen zou die verwachting wel eens voorbarig kunnen zijn. De Antilliaanse bevolking, en de bewoners van Curaçao in het bijzonder, zijn van mening dat de harde economische en financiële maatregelen die de regering-Pourier in de afgelopen jaren heeft genomen nauwelijks tot verbetering van de koopkracht heeft geleid. Ze zouden nieuwe gezichten willen zien.
Hoe de Antillianen ook stemmen, voor minister-president Pourier dient zich op korte termijn het einde van zijn politieke carrière aan. Hij was vanaf 1994 premier, met een onderbreking van zo’n zestien maanden in de periode 1998-1999. Pourier, die recent twee zware hartoperaties in Nederland onderging en het rustiger aan wil gaan doen, is tevreden over wat hij de afgelopen jaren heeft bereikt. „Twee kabinetten-Pourier hebben de basis gelegd voor duurzame economische groei in plaats van consumptieve, schuldenlast verhogende groei, zoals in het begin van de jaren negentig. Ook hebben we gewerkt aan beheersing van de overheidsfinanciën. De begroting is nu in evenwicht en in 2003 is het tekort hopelijk nul. De Antilliaanse gulden is nu kei-, keihard. Bij mijn aantreden in 1994 was dat anders gesteld, want de gulden stond toen op het randje van devaluatie.”
Pourier gaat het naar eigen zeggen rustiger aandoen als hij geen premier meer is. „Wat ik ga doen weet ik nog niet. Maar mijn vrouw verzint wel iets.”