Magnesiumtekort vergroot kans op hartziekte
GRONINGEN (ANP) – Mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen via hun voedsel hebben een grotere kans om een hartziekte op te lopen. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).
Onderzoekers van het UMCG onderzochten de urine van 7500 Groningers op magnesium. Daarna volgden ze 10 jaar lang de gezondheid van deze groep.
Uit het onderzoek bleek ook dat factoren als roken, overgewicht, alcoholconsumptie en suikerziekte geen rol hebben in het effect van magnesium. Ook zijn de effecten gelijk voor mannen en vrouwen van iedere leeftijdcategorie.
Magnesium zit in veel voornamelijk onbewerkte producten, zoals groene groenten, fruit en zuivel. Met een gevarieerd eetpatroon krijg je in principe voldoende magnesium binnen, zegt een van de onderzoekers Michel Joosten.
Uit eerder onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer 20 tot 30 procent van de Nederlanders minder magnesium binnenkrijgt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.