Economie

Boskalis heeft handen vol aan Dockwise

PAPENDRECHT (ANP) – Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft 2012 afgesloten met een recordomzet en een hoger dan verwachte winst. Dit jaar zal in het teken staan van de integratie van Dockwise, waarin woensdag een belang van 99 procent werd gemeld. Dat maakte Boskalis donderdag bekend.

14 March 2013 07:25Gewijzigd op 15 November 2020 02:28

De nettowinst kwam uit op 250 miljoen euro, waar Boskalis in november uitging van 230 tot 245 miljoen euro. Het resultaat is iets lager dan de 254 miljoen euro in 2011, maar Boskalis houdt het dividend op 1,24 euro per aandeel. Dat is temeer opmerkelijk omdat het aantal uitstaande aandelen flink toenam. Boskalis haalde met de uitgifte van bijna 9,7 miljoen aandelen 320 miljoen euro op, waarmee een deel van de overnamesom van Dockwise werd gefinancierd.

De omzet steeg van 2,8 miljard tot 3,1 miljard euro. Het bedrijf had aan het eind van 2012 nog voor 4,1 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan. Op basis van dat orderboek rekent Boskalis op een gezonde bezetting van het materieel, in het bijzonder van de grotere schepen (hoppers). Het bedrijf voorziet daarnaast een stabiele ontwikkeling van de operationele winstmarge bij alle onderdelen.

Mede door het inpassen van Dockwise in de eigen organisatie en de mogelijke verkoop van het belang van 40 procent in Archirodon, dat actief is in het Midden-Oosten, kan Boskalis nog geen kwantitatieve verwachting geven voor de winst dit jaar. Het bedrijf voorziet wel dat de marktomstandigheden uitdagend blijven.

Eind 2011, maakte Boskalis bekend met Sudamericana Agencias Aereas y Maritimas (SAAM) te praten over een gezamenlijke voortzetting van de sleepactiviteiten in Noord- en Zuid-Amerika. Recent zijn deze gesprekken geïntensiveerd en is het voornemen ontstaan dat Boskalis een leidende rol krijgt in Brazilië en SAAM in Midden- en Noord-Amerika.

Brazilië is een interessante markt voor Boskalis en niet alleen voor de sleepactiviteiten die door het in 2010 overgenomen Smit Internationale worden uitgevoerd. De staatsoliemaatschappij Petrobras steekt honderden miljarden dollars in het zoeken naar en winnen van olie en gas, waarvoor onder meer havens nodig zijn. Andere gebieden waar kansen liggen zijn West- en Oost-Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Australië. Bestuursvoorzitter Peter Berdowski zei in een toelichting dan ook zeker niet negatief te zijn over 2014 en 2015. Wel is het zo dat de timing van projecten moeilijk te voorspellen is. Het komt regelmatig voor dat de definitieve investeringsbeslissingen voor projecten uitgesteld worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer