„Historisch akkoord” moet zich volgend jaar bewijzen
DEN HAAG - In ruil voor het twee jaar lang vrijwel bevriezen van de CAO-lonen heeft het kabinet dinsdag aan werkgevers- en werknemersorganisaties toegezegd geplande bezuinigingen te verzachten. In hoeverre de kabinetsplannen ook daadwerkelijk worden aangepast, zal pas volgend jaar blijken. Veel punten moeten nog worden uitgewerkt in samenwerking met de sociale partners.Een overzicht van de tegemoetkomingen van het kabinet:
PREPENSIOEN: Het kabinet heeft toegezegd de plannen om sparen voor VUT en prepensioen fiscaal onaantrekkelijk te maken, in de ijskast te zetten. Het is de bedoeling om met werkgevers- en werknemersorganisaties voor 1 april 2004 tot een akkoord te komen over een nieuw stelsel voor het prepensioen en overgangsregelingen. Het kabinet heeft tijdens het najaarsoverleg aangegeven dat een nieuw stelsel jaarlijks 600 miljoen euro mag kosten.
KOPPELING: De volledige koppeling tussen lonen en uitkeringen verdwijnt tot 2005. Omdat de sociale partners in CAO-onderhandelingen in 2004 en 2005 de loonstijging proberen te beperken tot nul, heeft het kabinet beloofd de volledige koppeling per 1 januari 2006 te herstellen.
WW: Het kabinetsplan om ontslagvergoedingen met de WW-uitkeringen te verrekenen is van de baan. De Werkloosheidswet zal grondig worden herzien in overleg met de Sociaal-Economische Raad (SER), die voor 1 maart 2004 advies uitbrengt.
WAO: Als de instroom van nieuwe arbeidsongeschikten in 2007 tot 25.000 is gedaald, gaat de uitkering omhoog van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon. Dan wordt ook de Pemba-regeling, de WAO-boete voor werkgevers, afgeschaft. Beide maatregelen gaan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2006.
Het kabinet is bezig met een nieuw WAO-stelsel, dat ingaat per 2006. Daarvoor wordt nog advies gevraagd aan de SER over de criteria aan de hand waarvan wordt bepaald of iemand arbeidsongeschikt is, over de positie van werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en over de positie van militairen.
JEUGDWERKLOOSHEID: Het kabinet wil graag dat werkgevers extra (leer)werkplekken vrijmaken voor jongeren. Voor het creëren van deze stageplaatsen is volgens de ondernemers wel ondersteuning nodig. Met de voormalige arbeidsbureaus, de Centra voor Werk en Inkomen (CWI), moet nog worden onderzocht hoe deze steun eruit kan komen te zien.
GESUBSIDIEERDE ARBEID: Het kabinet heeft toegezegd meer werk te maken van de afspraken over gesubsidieerde arbeid die tijdens het najaarsoverleg vorig jaar zijn gemaakt. Op korte termijn moet een overleg plaatsvinden met sociale partners en gemeenten, de grootste werkgever van de zogenoemde melketiers.
WERK EN BIJSTAND: Het kabinet en de sociale partners zullen de komende periode bezien op welke manier extra aandacht kan worden gegeven aan de inschakeling van bijstandsgerechtigden, gehandicapten en chronisch zieken. De Tweede Kamer had het kabinet daarom gevraagd tijdens de behandeling van de Wet werk en bijstand.
ZIEKTEKOSTEN: Het kabinet heeft 200 miljoen euro beschikbaar gesteld om de stijgende ziektekosten in 2004 te verlichten. Met dit geld wordt de eigen bijdrage van 200 euro per ziekenfondsverzekerde volgend jaar eenmalig met 24,50 euro verzacht.