Economie

VRCL-vrienden zijn elkaar tot een hand en een voet

GENEMUIDEN – Elkaar tot een hand en een voet zijn, dat willen de 160 leden van de jubilerende Vereniging Reformatorisch getuigenis in het Commerciële Leven (VRCL). „Gesprekken van hart tot hart zijn onze gouden momenten”, zegt voorzitter Bernhard Koster.

8 March 2013 21:21Gewijzigd op 15 November 2020 02:23
Koster. Foto VRCL
Koster. Foto VRCL

De 43-jarige Koster uit Genemuiden is sinds donderdag voorzitter van de club, die zich ook wel kortweg Reformatorische Zakenvereniging VRCL noemt. In het dagelijks leven is hij mede-eigenaar van KMK Auto­matten in IJsselmuiden. Dit bedrijf maakt vloermatten voor auto’s en caravans. De matten vinden hun weg naar afnemers in heel Europa.

Christenondernemers staan voor grote uitdagingen. De economie draait 7 dagen per week 24 uur per dag door. De wetgeving biedt steeds meer ruimte voor zondagsopenstelling en bij het aannemen van personeel is het zaak erop te letten dat je niet van discriminatie kunt worden beticht.

In die veranderende omgeving zoeken de reformatorische zakenvrienden van de VRCL elkaar vijf tot zes keer per jaar op. Om ervaringen uit te wisselen, voor bezinning en om elkaar te bemoedigen. „We zijn dus geen belangenbehartiger. Wij willen elkaar tot een hand en een voet zijn. De onderlinge vriendschap staat voorop”, zegt Koster.

De vergaderingen zijn meestal gekoppeld aan een bedrijfs­bezoek. Volgende maand staan bijvoorbeeld de haven van Vlissingen en de kerncentrale in Borssele op het programma. In november volgt een bijeenkomst over een medisch-ethisch onderwerp.

De ontmoetingen blijven vaak niet steken bij het zakendoen. „We mogen ook met elkaar spreken over hoe de Heere Zijn wegen met Zijn volk gaat. Het zijn gouden uren waarin je van hart tot hart met elkaar praat. Dat is toch wel het unieke van de VRCL. Dan rest ons na vijftig jaar niets dan dankbaarheid voor de trouw die de Heere over ons gehad heeft”, vindt de voorzitter.

Koster heeft zich voorgenomen door te gaan in de lijn die het bestuur onder leiding van zijn voorganger Jan Kreijkes enkele jaren geleden heeft ingezet: een wat opener opstelling naar verwante organisaties. Hij noemt de reformatorische ondernemersvereniging VRO 
en vakorganisatie RMU. „Ook hebben we goede contacten met het Hoornbeeck College, over hoe het onderwijs aan kan sluiten bij de vragen van het bedrijfsleven. We willen onze leden stimuleren om vaker gastcolleges te geven.”

Wat onderscheidt de reformatorische ondernemer van zijn seculiere collega? Koster: „Je staat op een bepaalde manier in het leven en probeert dat ook in het zakendoen te laten merken. Oprecht zijn, rekenen met de geboden van de Heere. Dan begrijpt een beursorganisatie waarom je er op zondag niet bent. En natuurlijk gaat het breder: hoe ga je om met je personeel, met je klanten, met de aarde, maatschappelijk verantwoord ondernemen dus.

Het wordt wel lastiger in onze samenleving. Als je buurman op zondag open is en jij niet, dan kun je daar concurrentie van ondervinden. En toch hoeft het niet ongezegend te blijven.”

Ruimte voor gezelligheid is er ook bij de VRCL. Tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie en de ontmoetingsdag in de zomer zijn de echtgenotes –vrijwel alle leden zijn man– welkom. Met het oog op het jubileum wordt die ontmoetingsdag dit jaar zelfs uitgebreid tot een driedaagse trip naar Zuid-Limburg.

Feestelijk hoogtepunt wordt het jubileumconcert op 6 april in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Daar zijn ook niet-leden welkom. De opbrengst van die avond wordt, geheel in de lijn van de VRCL-traditie, geschonken aan een goed doel, deze keer de Stichting Ontmoeting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer