Organisaties tegen opheffing pendeltrein
BRUSSEL/AMERSFOORT (ANP) – De snelle pendeltreinen tussen Roosendaal en Antwerpen moeten ook na 11 maart blijven rijden. Dat stellen de Nederlandse reizigersorganisatie Rover, de Vlaamse zusterorganisatie TreinTramBus en de actiegroep Beneluxpendelaar vrijdag in een dringende oproep aan de Nederlandse en Belgische spoorwegen.
De pendeltreinen worden maandag opgeheven omdat er dan elke 2 uur een intercity gaat rijden tussen Den Haag en Brussel, als vervanging voor de uit de dienst genomen hogesnelheidstrein Fyra. Maar voor reizigers tussen Roosendaal en Antwerpen daalt dan het aantal snelle verbindingen van tien naar acht. Daarbij komt de eerste intercity uit Nederland pas iets na 9 uur aan in Antwerpen, veel te laat voor mensen die wonen in Nederland en werken in België, stellen de organisaties.
De pendeltreinen gingen rijden na het wegvallen van de hogesnelheidstrein Fyra. Zij vulden een gat op het traject Amsterdam-Brussel.
De Nederlandse Spoorwegen zijn in gesprek met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) om te kijken hoe het verdergaat met de spoorverbinding tussen België en Nederland. Het bedrijf zal de open brief van de reizigersorganisaties in dat overleg meenemen, zei een woordvoerder van de NS.
De Belgische NMBS benadrukt dat zij de pendeltrein instelde als noodoplossing na het wegvallen van de Fyra in januari. Toen was al bekend dat de snelle pendeldienst van korte duur zou zijn. Daarnaast wijst de NMBS-woordvoerder op de stoptreinen tussen Antwerpen en Roosendaal als alternatief voor de wegvallende pendel.
De NMBS zegt te streven naar een stevige treindienst tussen België en Nederland, „net als onze Nederlandse collega’s”. Nog voor de zomervakantie moet duidelijk worden hoe het verder moet. „We kampen met nogal wat vraagtekens. Bijvoorbeeld of de Fyra weer kan rijden”, stelt de zegsman.