Minister Timmermans blijft fel tegen motie SGP over Europa
DEN HAAG – Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft zich donderdag in een Kamerdebat over de Europese Unie opnieuw fel verzet tegen een motie van de SGP over de Grondwet en het Europese integratieproces.
De SGP wil met haar motie een eerdere motie van Brinkhorst (D66) uit 1980 herroepen. Die stelt dat bepalingen van de Grondwet „in geval van twijfel zó dienen te worden uitgelegd dat het Europese integratieproces daardoor niet wordt belemmerd.” De SGP vindt dat die motie „feitelijk oproept tot een per definitie EU-conforme grondwetsinterpretatie.”
Timmermans vindt dat de partij daarmee een „karikatuur” schetst van de motie. „Het is alsof u van een dolfijn een haai maakt en vervolgens voor die haai waarschuwt.”
Hij noemde het „absurd” om uit de motie-Brinkhorst de conclusie te trekken dat wij niet zelf kunnen bepalen wat de uitleg is van de Grondwet en dat die altijd EU-conform moet worden uitgelegd. „Dat is onzinnig en dat staat er helemaal niet.”
Volgens hem vertolkt de motie-Brinkhorst staand beleid: „Wij zijn onderdeel van een Europese rechtsorde en moeten daarmee in onze nationale rechtsorde rekening houden.”
Bovendien is het „al sinds Hugo de Groot praktijk in Nederland dat internationale verdragen voorgaan en dat wij die nakomen. We willen toch niet dat het beeld ontstaat dat dat nu niet langer geldt?”
SGP-Kamerlid Dijkgraaf hield desondanks vast aan de motie, die mede is ondertekend door de ChristenUnie: „Het wordt de hoogste tijd om te zeggen: „Wij bepalen hier zelf in dit land wat de interpretatie van de Grondwet is.” We gaan toch niet van tevoren vastleggen dat wij ons gaan neerleggen bij besluitvorming van Brussel?”
Hoewel Timmermans de motie krachtig ontraadde –„ze is volkomen overbodig en heeft materieel geen enkel effect”– verwacht de SGP dat ze wel degelijk een goede kans maakt dankzij steun van CU, VVD, PVV en SP. CDA-Kamerlid Omtzigt wilde nog niet zeggen of zijn fractie de motie ook steunt.
In hetzelfde debat ontraadde premier Rutte een motie van CU-Kamerlid Segers, die oproept de toetredingsonderhandelingen met Turkije te staken. VVD-Kamerlid Verheijen ziet het er niet van komen dat Turkije ooit EU-lid wordt. Ook minister Timmermans heeft daarover zijn twijfels.
Rutte zei verder dat een eventueel referendum in Nederland over Europa pas bij een EU-verdragswijzing aan de orde zou kunnen komen.