ECB houdt hoop op herstel later in 2013
FRANKFURT(ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone later dit jaar voorzichtig aantrekt. Die opleving zal echter niet genoeg zijn om een nieuwe krimp van de economie in 2013 te voorkomen. Dat bleek donderdag uit een toelichting van ECB-president Mario Draghi op het maandelijkse rentebesluit.
De ECB verwacht dat de economieën van de eurolanden dit jaar gemiddeld met minimaal 0,1 procent en maximaal 0,9 procent krimpen. De bank denkt dat er gedurende de tweede helft van 2013 wel een geleidelijk herstel intreedt. In het beste geval zorgt die opleving in 2014 voor een groei van 2 procent. In het meest sombere scenario is er volgend jaar nog altijd sprake van een stagnerende economie in de eurozone.
Het herstel moet vooral komen van de opleving van de wereldhandel, die de export van de eurolanden vooruithelpt. Daarnaast verwacht Draghi dat het soepele monetaire beleid van de ECB zal helpen om de bestedingen van bedrijven en consumenten te stimuleren.
Draghi waarschuwde dat de risico’s voor de economische groei groot blijven. Op de financiële markten is de rust redelijk teruggekeerd, maar die verbetering werkt nog niet door in de echte economie. Daarbij blijft de kans aanzienlijk dat de export en bestedingen minder hard groeien dan nu wordt verwacht en dat overheden hun beloofde economische hervormingen niet doorzetten. „Daardoor zou het vertrouwen afnemen en dat verlaagt de economische groei”, stelde de Italiaanse centralebankpresident.
Volgens Draghi zijn de financiële markten redelijk rustig gebleven onder de politieke onzekerheid in Italië. „De markten accepteren dat we in democratieën leven en dat er veel verkiezingen zijn. Ze waren minder onder de indruk van de verkiezingen dan politici en jullie”, zei hij tegen de verzamelde journalisten.
De ECB verwacht dat de inflatie de komende tijd onder de grens van 2 procent blijft. Voor dit jaar wordt een geldontwaarding van 1,2 tot 2 procent verwacht, volgend jaar komt de inflatie naar verwachting uit op 0,6 tot 2 procent. In februari zakte de inflatie in de eurolanden tot gemiddeld 1,8 procent.