Afval is waardevolle grondstof voor Van Vliet Contrans
Grommend rolt de ene na de andere vrachtwagencombinatie het terrein op van Van Vliet Contrans in Wateringen. Puin, steen en ander bouw- en sloopafval wordt met tonnen tegelijk aangevoerd. Andere trucks verlaten het terrein met een vracht schoon metselzand of puingranulaat.
„De verwerking van afval heeft een flinke evolutie doorgemaakt”, vertelt Marc van Buijtene, algemeen directeur van het bedrijf. „Vroeger was het onze taak om dat ergens te storten; maar van dat beleid zijn we helemaal afgestapt. Wat iemand anders weggooit, is voor ons een waardevolle grondstof geworden.”
Op zeven locaties in de regio verzamelt Van Vliet Contrans niet alleen bouw- en sloopafval, maar ook bedrijfs- en agrarisch afval. „Ongeveer 93 procent daarvan krijgt door ons bedrijf een tweede leven”, aldus Van Buijtene.
Bouwafval wordt gesorteerd en gezeefd. „Uit het fijne materiaal maken we schoon zand, het grovere is geschikt voor de betonindustrie of voor de wegenbouw.” Sloophout transformeert in de hallen van Van Vliet Contrans tot spaanplaat, terwijl van afgedankt steenwol uit de tuinbouw stenen worden gebakken voor nieuwe binnenmuren.
Op de locatie in Hoek van Holland verwerkt het bedrijf groenafval en plantenresten uit de tuinbouw tot compost. Eind vorig jaar opende het bedrijf een nieuwe hal waarin tunnelcompostering plaatsheeft. „Voorheen duurde het anderhalf jaar voordat het groenafval gecomposteerd was. In de nieuwe opzet is dat nog maar veertien dagen”, aldus de algemeen directeur. Door de nieuwe composteringsmethode komt er veel ruimte vrij in Hoek van Holland. Op termijn moet er een ”biobased park” komen waar Van Vliet Contrans uit plantenafval naast compost ook biogas, kleurstoffen en vezelplaat gaat produceren.
De nieuwe filosofie in het omgaan met afval dwingt het bedrijf de laatste twee jaar ook met andere ogen te kijken naar wat er binnenkomt. Van Buijtene: „Probleemstoffen proberen we bij binnenkomst te herkennen. Als een bepaalde vracht afval voor ons eigenlijk niets kan betekenen als grondstof, betaalt de aanbieder ons iets meer. Voor afvalstoffen die aan de bron zijn gescheiden, en die wij kunnen omgezetten in een grondstof, betaalt hij veel minder. Wij willen simpelweg voorkomen dat ongewenste stoffen in onze schone grondstoffen terechtkomen.”