„Inschattingsfouten bij olieramp VS”
NEW ORLEANS (ANP/BLOOMBERG) – Een werknemer van oliebedrijf Transocean heeft een inschattingsfout gemaakt bij een belangrijke test voordat het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010 explodeerde. Dat verklaarde een overlevende van de ramp dinsdag in een rechtbank in New Orleans. De ontploffing had 11 doden en de grootste Amerikaanse olieramp ooit tot gevolg.
Volgens Transocean-manager Randy Ezell was hij niet geïnformeerd over mogelijke problemen met de testuitslagen door zijn assistent. Die kwam om bij de explosie. „Alles wat ik kan zeggen, is dat hij verkeerd interpreteerde wat hij zag”, getuigde Ezell. Kort voor de ontploffing zou de assistent nog tegen hem gezegd hebben dat de test in orde was. Ezell is de eerste getuige in de rechtszaak die daadwerkelijk op het boorplatform aanwezig was tijdens de explosie.
Vorige week begon een groot proces in New Orleans waarbij de oliebedrijven BP en Transocean terechtstaan op verdenking van roekeloos gedrag en nalatigheid, omdat negatieve testresultaten opzettelijk werden genegeerd om hogere winsten te kunnen maken. Mocht BP schuldig worden bevonden, kan het Britse bedrijf voor miljarden aan schadeclaims aan de broek krijgen.
Dinsdag werd ook bekend dat BP in augustus 2014 voor de rechter in Houston komt te staan na een aanklacht van aandeelhouders dat het olieconcern de ware omvang van de ramp moedwillig zou hebben verdoezeld om de negatieve reactie op de aandelenbeurzen te beperken. De klacht is ingediend door pensioenfondsen uit de staten Ohio en New York. Zij stellen verder dat BP publiekelijk heeft gezegd meer veiligheidsmaatregelen te nemen, maar intern juist bezuinigde op veiligheid en bezwaren van personeel heeft genegeerd.
De rechtszaak is beperkt tot claims van beleggers die aandelen BP op de Amerikaanse beurs kochten. BP ontkent fraude en stelt altijd oog te hebben gehad voor veiligheid.