Resultaat jonge veelplegersaanpak verrast
AMSTERDAM (ANP) – De resultaten van de zogeheten Top 600-aanpak, die de meest criminele jongeren in Amsterdam op het rechte pad moet krijgen, hebben de betrokken partijen verrast. „We geloofden het eigenlijk niet en dachten niet dat dit al kon na zo’n korte tijd”, zei burgemeester Eberhard van der Laan maandag tijdens de presentatie van de cijfers.
Momenteel zitten 176 personen van de lijst vast, 86 stroomden uit sinds het begin van het programma in 2011. Het aantal woninginbraken door deze groep daalde met de helft. Ook pakte de politie veel minder personen uit de Top 600 op voor zaken als straatroof, overvallen, zware mishandeling, moord- en doodslag en openlijk geweld.
In het verleden ging er volgens de burgemeester te veel mis in de aanpak van jonge veelplegers. Als iemand uit detentie werd heengezonden, was er bijvoorbeeld voorheen weinig geregeld voor een vervolgtraject. „Terwijl de kans op recidive binnen 48 uur het grootst is.” Vanaf 1 juli moet dat verleden tijd zijn. „Dan staat er een busje klaar, is vooraf een id-papier geregeld, iets met schuldhulpverlening, zorgen we voor een dak boven het hoofd en de benodigde opleiding of cursussen die nodig zijn”, zei Van der Laan.
Bij de aanpak zijn 32 partijen betrokken. Volgens politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg is die gemeenschappelijke focus een deel van het succes. Maar vooral ook dat die samenwerking niet langer vrijblijvend is. „We hebben harde afspraken en partners worden er ook op aangesproken als ze zich daar niet aan houden. Vroeger was het meer pappen en nat houden.”
Het programma, waar 250 politiemensen voor zijn vrijgemaakt, biedt volgens hem ook voldoening. „We zagen de afgelopen 3 maanden weer een golf woninginbraken. Het team heeft een groep uit de Top 600 gepakt en die rechercheren ze tot het gaatje door. Met als resultaat dat er nu vier personen vastzitten, tientallen zaken zijn opgelost en onmiddellijk het aantal woninginbraken in de betreffende buurt omlaag ging.”
De Top 600-aanpak is volgens Aalbersberg een leermethode die in de toekomst ook op andere terreinen kan worden toegepast.