Piet Adema: ChristenUnie moet netwerkpartij worden
AMERSFOORT – Oud-gedeputeerde in Friesland Piet Adema (48) is door de selectiecommissie van de ChristenUnie kandidaat gesteld voor het partijvoorzitterschap. „We zijn en blijven een uitgesproken christelijke partij.”
Vanuit verschillende partijgeledingen werd Adema aan de selectiecommissie voorgedragen. Die heeft hem vervolgens gevraagd zich beschikbaar te stellen.
Anders dan uw voorgangster bent u wel geworteld in de partij. Heeft dat meegespeeld?
„Dat is wel aan de orde geweest. Ik denk dat de selectiecommissie bewust heeft gekozen voor iemand die de partij goed kent en daarin draagvlak heeft. En die ook groepen mensen bij elkaar kan brengen en vernieuwing wil brengen. Ik zoek graag de verbinding tussen mensen. Bijvoorbeeld tussen oudere en nieuwe partijleden.
Daarnaast ben ik een vrije en vernieuwende denker. Ik vind dat de ChristenUnie zich moet omvormen van een geïnstitutionaliseerde vereniging naar een netwerkpartij. Oude organisatietypes hebben steeds minder aantrekkingskracht. Mensen willen zich niet meer voor een langere tijd binden, maar wel kortstondig en op specifieke thema’s hun inbreng leveren.
Daarbij past dat we onze partij, opgebouwd uit lokale kiesverenigingen, omvormen tot een echte ledenpartij waarbij individuele leden inspraak en stemrecht krijgen op partijcongressen. De partij moet met haar tentakels ook verder de samenleving in. Bondgenootschappen sluiten met andere organisaties waar christenen actief zijn om recht en gerechtigheid te bevorderen. Maar ook met algemene verbanden, zoals agrariërs die een natuurbeheersvereniging vormen.”
U zei elders dat het te rustig is in de partij. Wat bedoelt u daarmee?
„We moeten meer debat krijgen in de partij. In aanloop naar verkiezingen discussiëren we nu over het programma, maar ook tussendoor moeten mensen kunnen meepraten. Daar is behoefte aan. De kloof tussen politiek en samenleving kan daardoor kleiner worden.”
Christenen stemmen steeds minder vaak op een christelijke partij. Hoe wilt u hen toch aan de ChristenUnie binden?
„Wij zijn en blijven een christelijke partij. Dat is ons DNA en ons bestaansrecht. Ik zie dat er mensen overstappen naar de VVD vanwege hun standpunt over de hypotheekrenteaftrek. Denk na, zeg ik tegen hen, of je je portemonnee of je geloof een stem wilt geven. Een christen hoort een navolger van Christus te zijn. Stem dan op politici die die navolging politiek gestalte willen geven.”
Zouden de christelijke partijen nauwer moeten samenwerken of zelfs fuseren?
„Het christelijk smaldeel in de samenleving en de politiek wordt kleiner. Tot een fusie zie ik het niet komen: er zijn nog steeds zaken die ons scheiden van CDA en SGP.
Maar wij moeten wel de samenwerking met elkaar zoeken, want met beide andere christelijke partijen voelen wij verwantschap.”