Economie

Talent inzetten vraagt durf

Talenten ontplooien en je gaven inzetten. Je wordt al moe als je het alleen maar hoort, want het wordt zo vaak gezegd. Het is een cliché geworden. Toch is er een manier om er anders naar te kijken.

Christine Lemaire
28 February 2013 15:59Gewijzigd op 15 November 2020 02:13
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Eigenlijk is bloeien wel het laatste waar je aan denkt tijdens een crisis. Je zit heerlijk in je veilige modus: je houdt het bij wat je hebt en je blijft zitten waar je zit. Dat is vaak je reactie als het even wat minder gaat, financieel of emotioneel. Het zorgt voor een stukje zekerheid. Zoiets kan heel verstandig zijn.

Woekeren

Maar die situatie moet niet al te lang duren. Juist in deze tijd van crisis en bezuinigingen, kan het zinvol zijn om met je talenten te woekeren.

We hebben allemaal gaven en talenten gekregen. Het is de bedoeling dat we ze inzetten ten behoeve van anderen en niet dat we ze verstoppen en onze talenten onder de korenmaat stellen. Ieder mens is uniek en heeft daarmee ook zijn eigen bijdrage te leveren aan deze wereld.

Als je ergens talent voor hebt, betekent dat meestal dat je er ook goed in bent. Met een baan die bij je talenten past, ontstaat er een win-winsituatie: je bent goed in wat je doet en je vindt het nog leuk ook, waardoor je ook weer beter presteert.

Professor Lidewey van der Sluis schreef een boek over strategisch talentmanagement. „Talent is goed, ambitie is beter”, stelt zij. Talent is volgens haar is geen voorwaarde om een talent te zijn op de arbeidsmarkt. In werkprocessen is juist karakter bepalender voor de productiviteit. Talent komt dus in de juiste context het meest tot bloei.

Maar wat als je op een plek zit die niet zo goed bij je talenten past en er momenteel geen ruimte is om iets anders te zoeken? Ook dan heb je nog verschillende mogelijkheden. Je kunt gaan ”job craften”. Dat houdt in dat je, in overleg met je leidinggevende, je werk zo goed mogelijk aanpast aan jouw talenten. Bijvoorbeeld door een bepaalde taak die je goed ligt over te nemen van een collega, terwijl hij weer een taak van jou overneemt die hem of haar goed ligt. Mogelijk kun je je werk ook op een andere manier invullen, waardoor het beter bij je past.

Vrijwilligerswerk

Er zijn ook andere mogelijkheden. Talenten kun je bijvoorbeeld heel goed kwijt in vrijwilligerswerk. We zien gebeuren dat creatieve mensen bijvoorbeeld met een hobby beginnen en op een gegeven moment de stap zetten om een webshop te openen. En dan kan het hard gaan. Op deze manier kun je op een natuurlijke manier het ondernemerschap inrollen.

Op het moment dat je hobby langzaam over lijkt te gaan in broodwinning, is het goed om hierbij deskundig advies in te winnen. Want een eigen onderneming is wel iets waarbij het belangrijk is dat je de dingen goed hebt geregeld.

Talenten inzetten vraagt durf: van zowel werknemers als werkgevers. Als je ergens echt goed in bent, valt dat vroeg of laat op. En dan nog kunnen er allerlei blokkades zijn waardoor je talenten niet kunnen gedijen.

Het is de grootste uitdaging om samen een klimaat te creëren waarin talent en ambitie worden gekoppeld aan de juiste context. Pas door er iets mee te gaan doen, maak je talent waardevol.

De auteur is hoofdredacteur en netwerkcoördinator bij christennetwerk|gmv.

Meer over
Sociale Zaken

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer