Lichtpunt voor gedupeerde beleggers SNS Reaal
DEN HAAG (ANP) – Beleggers die geld zijn kwijtgeraakt door de nationalisatie van SNS Reaal, kunnen alsnog naar de rechter om schadevergoeding te eisen van de verantwoordelijken. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State over het onteigeningsbesluit.
De RvS bepaalde maandag dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in zijn recht stond toen hij eind januari besloot SNS te nationaliseren. De bank en verzekeraar was door grote verliezen op zijn vastgoedportefeuille zo diep in moeilijkheden geraakt, dat herstel op eigen kracht niet meer mogelijk was. De stabiliteit van het financiële stelsel was daardoor „ernstig en onmiddellijk in gevaar”, oordeelde de hoogste bestuursrechter van Nederland.
Zonder overheidsingrijpen was SNS zeer waarschijnlijk failliet gegaan en hadden de overige banken tientallen miljarden aan spaargeld moeten vergoeden via het depositogarantiestelsel. Kritiek van gedupeerde beleggers dat de overheid zich te veel liet leiden door een omstreden rapport van adviesbureau Cushman & Wakefield over de precieze omvang van de vastgoedproblemen bij SNS, wees de RvS van de hand.
Dijsselbloem had evenwel niet mogen besluiten om ook toekomstige schadeclaims tegen SNS en zijn vroegere bestuurders te onteigenen. De minister koos er volgens de RvS bewust voor alleen achtergestelde schuldeisers mee te laten bloeden. Houders van schadeclaims vallen daar niet onder. Onteigening zou bovendien niet te rijmen zijn met het stelsel van schadeloosstelling waarin de Wet op het financieel toezicht (Wft) voorziet.
Dijsselbloem zelf liet weten „tevreden” te zijn met de uitspraak, „De nationalisatie van SNS Reaal is bevestigd en de onteigening is in stand gebleven. We kunnen nu verder met de stabilisatie van SNS Reaal”, aldus de PvdA-minister.
Directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemde de uitspraak van de RvS een lichtpuntje. „Mensen zijn nog steeds hun beleggingen kwijt”, zei Slagter. „Maar ze hebben weer wat om voor te vechten.”
FNV reageerde teleurgesteld. De vakcentrale had nog een achtergestelde vordering van circa 20 miljoen euro op SNS als gevolg van de verkoop van zijn belang in verzekeraar Reaal in 1996. „We wachten nu het voorstel van de minister tot schadeloosstelling af”, zo reageerde Leo Hartveld, vicevoorzitter van FNV.