Politiek centraal op beurzen
AMSTERDAM (ANP/RTR) – Beleggers houden komende week een scherp oog op een aantal belangrijke wereldwijde politieke ontwikkelingen. De uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen en het verstrijken van een nieuwe deadline voor grootschalige Amerikaanse bezuinigingen zullen waarschijnlijk de handel op de beurs beïnvloeden.
De markt wacht met spanning af wat de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen zal zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat de centrumlinkse politicus Pier Luigi Bersani met zijn bondgenoten een regering zal vormen die doorgaat met hervormingen en bezuinigingen. Maar de recente opkomst van voormalig leider Silvio Berlusconi heeft de twijfels hierover vergroot.
Het is nog onzeker of er straks een regering kan worden gevormd die de impopulaire economische hervormingen van de huidige premier Mario Monti voortzet en het onder een schuldenlast gebukt gaande Italië, de derde economie van de eurozone, op de rails houdt. De verkiezingen zijn zondag van start gegaan, maar de uitslagen worden pas maandagavond of de daaropvolgende nacht verwacht.
„Europa is de afgelopen 6 maanden minder belangrijk geworden voor de beurzen, maar de problemen zijn nog niet weg. De verkiezingen kunnen de aandacht weer terugbrengen”, zei een Amerikaanse analist tegen Reuters.
De Verenigde Staten naderen een nieuwe deadline voor grootscheepse bezuinigingen en belastingverhogingen, nadat de beurzen 2 maanden geleden in de greep werden gehouden door de zogenoemde ‘fiscal cliff’. Als er geen akkoord komt tussen de Democraten en Republikeinen in het congres, worden automatisch bezuinigingen ter waarde van 85 miljard dollar in gang gezet.
Hoewel de bezuinigingen, als ze doorgaan, vooral de defensieindustrie zwaar kunnen treffen, is de angst bij beleggers nu niet zo groot als aan het eind van 2012. President Barack Obama zei vrijdag nog te hopen op een akkoord dat de bezuinigingen en belastingverhogingen kan voorkomen. Hij zei dat de geplande maatregelen schadelijk zijn voor de Amerikaanse economie en wereldwijd merkbaar zullen zijn.
Dinsdag en woensdag zullen beleggers uitspraken van centralebankpresident Ben Bernanke tegenover het congres in de gaten houden. Afgelopen week bleek uit notulen van de Federal Reserve dat het stelsel van centrale banken overweegt om het huidige stimuleringsprogramma voortijdig te onderbreken of te stoppen. Dit zette de beurzen wereldwijd flink onder druk.
Donderdag komt een nieuwe schatting over het Amerikaans bruto binnenlands product in het vierde kwartaal naar buiten. Sommige analisten verwachten een opwaartse bijstelling van de eerdere voorspelling dat de grootste economie ter wereld stilstond.
Het aandeel Apple zal deze week weer eens in de belangstelling staan. ’s Werelds meest waardevolle concern houdt deze week een aandeelhoudersvergadering.
In Amsterdam komt een hele reeks bedrijven, waaronder DE Masterblenders, Arcadis, Delta Lloyd, Heijmans, Reed Elsevier en Vopak deze week met de jaarcijfers naar buiten. Maandag staat een uitspraak van de Raad van State inzake de nationalisering van SNS Reaal op de agenda.