Lang weekeinde door herdenking coup Suriname
PARAMARIBO (ANP) – Surinamers kunnen genieten van een lang weekeinde. 25 februari, de dag waarop in 1980 een groep militairen onder leiding van Desi Bouterse een staatsgreep pleegde, is sinds vorig jaar weer een nationale vrije dag, de ‘Dag van Bevrijding en Vernieuwing’.
In de jaren 80, toen Bouterse na de staatsgreep aan de macht was in Suriname, was 25 februari ook een nationale vrije dag. Maar na de grondwetswijziging in 1992 ging er een andere wind waaien en werd 25 februari weer een gewone werkdag. Tot vorig jaar. Toen besloot de regering onder leiding van Bouterse de Dag van Bevrijding en Vernieuwing nieuw leven in te blazen.
Het is inmiddels traditie dat Bouterse in de nacht van 24 op 25 februari op het Plein van de Revolutie een bijeenkomst houdt om zijn militaire coup uit 1980 te herdenken. Ook dit jaar zal dat het geval zijn.
In 1980 pleegden 16 sergeanten uit het Surinaamse leger een coup. Ze namen de leiding van het land over. In het net onafhankelijke Suriname heerste toen al enige tijd ontevredenheid over de regering van Henck Arron. Onder de militairen was ook veel ontevredenheid over de gang van zaken in het leger, zoals het verbod een vakbond te mogen oprichten.
Ook de Nederlandse regering was ontevreden over het functioneren van de regering Arron. Tot op de dag van vandaag circuleren allerlei verhalen over mogelijke betrokkenheid van Nederland bij deze staatsgreep. Duidelijkheid over de rol van Nederland kan pas komen als de archieven over de periode open gaan. Voorlopig blijven die gesloten tot 2060, zo heeft Den Haag besloten.