EC: Nederlandse economie krimpt, tekort 3,6 procent
BRUSSEL – De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk niet groeien. Consumenten houden de hand op de knip door onzekerheid op de huizenmarkt, de verlaging van pensioenen en de hoge werkloosheid.
Die verwachting spreekt de Europese Commissie uit in de vrijdag verschenen zogeheten winterprognoses voor economische groei.
Brussel is nog somberder geworden over de vooruitzichten van Nederland dan in november. Toen ging het dagelijks bestuur van de EU nog uit van een groei van de economie in Nederland in 2013 met 0,3 procent, terwijl het nu een krimp van 0,6 procent voorspelt. Brussel verwacht dat de Nederlandse economie pas volgend jaar weer zal groeien.
Brussel denkt wel dat de tweede helft van 2013 er iets beter uit kan komen te zien. Dankzij aantrekkende export zou de economie bescheiden kunnen groeien. Ook de interne vraag zou dan weer moeten kunnen gaan aantrekken, denken de rekenmeesters van de EU.
De inflatie zal geleidelijk afnemen, maar minder snel dan eerder verwacht. De inflatie zal dit jaar zakken naar 2,6 procent en naar 1,4 procent in 2014, is de verwachting.
Brussel is ook somberder over de werkloosheid, die verder zal toenemen. Voor 2013 verwachten de rekenmeester dat 6,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk zal zitten en dit zal in 2014 oplopen tot 6,5 procent. Bedrijven die nog geen personeel hebben ontslagen, zijn door hun (financiële) buffers heen en kunnen waarschijnlijk niet anders dan werknemers laten gaan.
Donderdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland bekend dat in de maand januari 7,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat.
Begrotingstekort
Het begrotingstekort van Nederland zal dit jaar naar verwachting flink boven de 3 procent uitkomen. De Europese Commissie voorspelt dat het tekort uitkomt op 3,6 procent, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde prognose over economische groei.
Volgens de regels moet Nederland het tekort dit jaar onder de norm van 3 procent hebben teruggebracht.
„Ondanks aanzienlijke extra bezuinigingsmaatregelen, zal het tekort slechts geleidelijk afnemen”, aldus de rekenmeesters van de EU. Het tekort kwam aan het einde van 2012 uit op 4,1 procent.
De opbrengst van de veiling van 4G-frequenties wordt vermoedelijk volledig verdampt door de staatssteun aan SNS Reaal, aldus Brussel. En bij geen verandering van beleid zal het tekort in 2014 „stabiliseren”, oftewel ook rond de 3,6 procent uitkomen, is de voorspelling.
Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) opende tijdens de persconferentie nadrukkelijk de deur voor een mogelijke verlenging van de termijn waarbinnen Nederland de norm van 3 procent haalt. Landen waaronder Nederland die geloofwaardige, economische beleidsplannen hebben voor de middellange termijn en daarvoor concrete maatregelen hebben genomen, zouden er wellicht langer over mogen doen om het tekort onder de 3 procentsnorm te brengen.
Het overschrijden van de 3 procentsnorm door Nederland dit jaar komt grotendeels op het conto van de nationalisatie van SNS Reaal, aldus Rehn. „Het ziet ernaar uit dat Nederland doeltreffende maatregelen heeft genomen om het tekort weg te werken.”
Of Nederland er een jaar langer over mag doen om het tekort onder de 3 procent te krijgen, wordt niet eerder dan in mei duidelijk.