Onderwijs & opvoeding

Vrijwilligerswerk door senioren miljarden waard

BAARN – Ze vormen een terugkerend refrein, de geluiden dat de vergrijzing Nederland handen vol geld kost. Plus Magazine laat een tegenstem horen. Volgens het maandblad vertegenwoordigt het vrijwilligerswerk van senioren een waarde van 3,5 miljard euro.

21 February 2013 16:40Gewijzigd op 15 November 2020 02:05
Cor Lewis. Foto Cor Lewis.
Cor Lewis. Foto Cor Lewis.

Dat staat in het maartnummer van Plus Magazine, dat donderdag verschijnt.

Zestig procent van het vrijwilligerswerk in Nederland wordt door 50-plussers opgepakt, aldus het blad, dat zich baseert op CBS-cijfers. Circa 2,7 miljoen senioren zetten zich elk gemiddeld 260 uur per jaar belangeloos in. Het meest binnen de zorg, voor religieuze organisaties of voor de sportvereniging.

Om de waarde van die inzet te kunnen bepalen, vermenigvuldigde Plus Magazine het aantal uren met een „schamel uurloon” van 5 euro. De uitkomst van die „voorzichtige schatting” bedraagt 3,5 miljard euro.

Volgens Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligerswerk aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, veranderde er de afgelopen jaren weinig aan de inzet van vrijwilligers. „Er zijn twee opvallende ontwikkelingen. Je ziet vaker dat ook 70-plussers vrijwilligerswerk doen. Daarnaast wordt de gemiddelde leeftijd van de vrijwilliger wat hoger.”

De hoogleraar doet in het blad een opmerkelijke suggestie om het vrijwilligerswerk te stimuleren, die actueel blijkt. Deze week lieten 68 pensioenfondsen weten per 1 april de pensioenen van miljoenen werknemers en gepensioneerden te gaan korten. Meijs: „Ik kan me voorstellen dat gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen, minder op hun pensioen worden gekort.”


Wie? Cor Lewis (75) uit Zoetermeer, gepensioneerd landmachtofficier.

Vrijwilligerswerk? „Sinds 1997 voor Gevangenenzorg Nederland. Ik bezoek zowel gedetineerden als mensen thuis na hun detentie. Verder ben ik nauw betrokken bij de zogeheten SOS-cursussen. SOS staat voor spreken over schuld. Van 2000 tot 2004 deed ik daarnaast vrijwilligerswerk voor Slachtofferhulp Haaglanden en van 2004 tot 2007 voor Herstelrecht Haaglanden. Bij herstelrecht vindt bemiddeling tussen daders en slachtoffers plaats.”

Hoeveel uur per week? „Gemiddeld acht uur per week. Binnenkort komen daar twee dagdelen bij. Namens Gevangenenzorg Nederland word ik vrijwilliger in een van de re/integratiecentra in een gevangenis.”

Motivatie? „Ik doe het werk vanuit mijn geloof. Ik zie het als een roeping om er voor mijn medemens te zijn.”

Hoe confronterend is het bezoeken van gevangenen? „Ik probeer dichtbij te komen zonder dat ik 
bij hun levensverhaal betrokken word en ik 
’s nachts wakker lig van hun relaas.”

Mooiste ervaring? „De eerste gevangene die ik bezocht was een jongen die geen contact met zijn ouders had. Via mij kwam er weer contact tot stand en groeide er een bijzondere band tussen hen. Sinds 2007 bezoek ik een draaideurcrimineel die al jaren verslaafd is. Deze 50-plusser is nu goed bezig met zijn problematiek en probeert zijn leven op te pakken.”

Wat betekent het werk voor uzelf? „Het maakt mij bewust van mijn eigen kwetsbaarheid en van wat mijn gedrag in het verleden bij anderen te weeg heeft gebracht. Het laat mij zien wat vergeving en vergevingsgezindheid kunnen betekenen in het leven van mensen.”


Wie? Dini Dannenberg-Wessels (74) uit Rijssen, tot november 2011 werkzaam bij Voortman Keukens. Ze bezocht mensen bij wie een keuken van dit bedrijf was geplaatst om na te gaan of ze tevreden waren.

Vrijwilligerswerk? „Ik doe sinds twee jaar vrijwilligerswerk in Huize Maranatha in Rijssen. Eén keer in de twee weken sta ik in het winkeltje van dit verzorgingshuis. Af en toe val ik in voor een gastvrouw en regelmatig ben ik op de dagbesteding, waar ik voorlees, zing of spelletjes met bewoners doe. Ook help ik op donderdag met het invullen en ophalen van menulijsten. Daarnaast bezoek ik al jaren wekelijks een mevrouw die in verpleeghuis De Schutse in Rijssen verblijft. We praten over van alles. Ook over de politiek, al zijn we het daarover nooit eens. Maar dat geeft niet.”

Hoeveel uur per week? „Circa zeven uur per week.”

Motivatie? „Het is fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Ik zie vrijwilligerswerk als een zinvolle tijdsbesteding.”

Is het moeilijk vrijwilligerswerk te doen bij leeftijdgenoten die zorg behoeven? „Ik kon slecht tegen het contact met mensen met ernstige dementie en werd daar depri van. Daarom doe ik geen vrijwilligerswerk meer bij hen. Ik heb ook geen zorgachtergrond, maar kom uit de zakenwereld. In het winkeltje ben ik veel meer op mijn plek.”

Mooiste ervaring? „Deze week vroeg een mevrouw of ik donderdag weer kwam. Toen ik vertelde dat ik dan naar de dokter moest, zei ze dat zit dit jammer vond. Die waardering deed mij goed.”

Wat betekent het werk voor uzelf? „Het geeft mij veel voldoening. We hebben het gezellig met elkaar. En als er soms gemopperd wordt, probeer ik datgene waarover gemopperd wordt te relativeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer