Economie

Voorzitter pensioenfonds: Tandarts moet wat dunner smeren

HEERLEN – Onder de miljoenen pensioendeelnemers die hun uitkering gekort zien worden, vallen vooral de 7000 tandartsen op. Een kleine 20 procent van hun pensioen gaat tot 2014 in rook op. „We hebben nog evenveel geld, maar moeten daar langer mee doen.”

Marcel ten Broeke
20 February 2013 13:41Gewijzigd op 15 November 2020 02:03
SPT-voorzitter Stan Hoovers. Foto SPT
SPT-voorzitter Stan Hoovers. Foto SPT

In 2011 ging er al 10,1 procent van hun pensioen af en eind vorig jaar nog eens 3,2 procent. Maar ook dit jaar en in 2014 zitten de tandartsen en tandartsspecialisten uit het pensioenfonds SPT in de hoek waar de klappen vallen. Nieuwe afstempelrondes van respectievelijk 2,2 en 4 procent staan voor de deur.

Volgens SPT-voorzitter Stan Hoovers is het vooral de gestegen levensverwachting die het fonds (vermogen: 1,6 miljard euro) de das omdoet. „Mijn vrouw zegt altijd: tandartsen hadden een pot pindakaas en een brood. Maar omdat ze allemaal ouder worden, is daar is nu een half brood bijgekomen. Dan moet je dus wat dunner smeren. Ja, zo is het gewoon.”

Waarom is dit effect bij uw fonds zo groot?

„De gestegen levensverwachting raakt ons buitensporig hard omdat hoog opgeleiden op zichzelf al langer leven dan lager opgeleiden. Binnen die groep blijken tandartsen nog eens extra gezond te zijn. Omdat ons fonds sinds 1997 gesloten is en er dus geen geld meer binnenkomt, zit een premieverhoging er voor ons niet in. Er zit simpelweg geld in de pot en daar moeten we letterlijk mee door tot iedereen overleden is. En dat kan nog wel even duren: onze jongste deelnemer is 44 jaar.””

Er wordt geklaagd over de lage rente waar fondsen mee moeten rekenen. U doet dat niet?

„Het overgrote deel van de korting heeft echt te maken met de levensverwachting. Dat we volgend jaar mogelijk nog eens 4 procent extra moeten korten, ligt wel aan die lage rentestand. Toch vind ik dat we niet de huidige pijn moeten verzachten met een gok op de toekomst door de rekenrente te verhogen. Dan loop je het risico dat jongeren het gelag betalen. Met de recent versoepelde regels voor de rekenrente rekenen we ons nu al eerder rijk dan arm.”

Tandartsen staan bekend als niet onbemiddeld. Ondergaan ze de korting gelaten?

„Er zijn wel bezorgde tandartsen die ons schrijven en bellen, maar op een totaal van 7000 deelnemers valt dat mee. Voor een deel van de tandartsen is het pensioen voornamelijk een extraatje, maar er zitten zeker armlastigere tandartsen bij. Uit onderzoek blijkt dat voor meer dan 40 procent van de tandartsen het pensioen ten minste 25 procent uitmaakt van hun inkomen. Dan doet zo’n korting dus absoluut pijn. Zeker als je bedenkt dat we in 2012 12 procent rendement hebben gehaald. Wat dat betreft zou het aardig zijn als de rente weer wat gaat stijgen. Als dat gebeurt is het heel goed mogelijk dat we de vreemde situatie zullen meemaken dat we enerzijds negatieve rendementen halen, maar dat anderzijds toch de dekkingsgraad stijgt en we dus weer wat meer kunnen uitkeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer