Economie

„Verkiezingen helpen Italië niet vooruit”

AMSTERDAM (ANP) – Met de naderende parlementsverkiezingen weet Italië opnieuw de aandacht van de financiële markten op zich gericht. Een terugkeer van de paniek van eind 2011 lijkt niet aannemelijk, maar door de gebrekkige animo voor economische hervormingen kan de onzekerheid over de toekomst van de derde economie van de eurozone snel weer toenemen.

19 February 2013 15:30Gewijzigd op 15 November 2020 02:02

De afgelopen weken liepen de rentes op Italiaanse obligaties alweer op, nadat de omstreden ex-premier Silvio Berlusconi een onverwacht sterke opmars had gemaakt in de opiniepeilingen. Dankzij het vangnet dat de Europese Centrale Bank (ECB) vorige zomer onder de Europese obligatiemarkten heeft gespannen, blijven beleggers vooralsnog echter relatief kalm over de verkiezingen, concludeert econoom Nick Kounis van ABN Amro. „De onrust over de opkomst van Berlusconi ebde al snel weer weg. Politieke acties hebben dankzij de ECB nu minder invloed op de markten. Deze onzekerheid zou een jaar geleden nog tot een duikvlucht van de markten hebben geleid.”

Dit neemt niet weg dat de uitkomst van de verkiezingen tot veel onzekerheid over de politieke koers van het land kan leiden. In het meest waarschijnlijke geval moet de centrumlinkse partij van Pierluigi Bersani na de verkiezingen van 24 en 25 februari een coalitie zien te vormen met de partij van de huidige premier, Mario Monti. Krijgen zij samen geen meerderheid, dan lijken nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.

In alle gevallen is het de vraag hoever het economische hervormingsbeleid van Italië de komende jaren zal gaan, stelt Kounis. „Bersani en Monti zullen de Italiaanse economie niet zo vergaand hervormen als nodig is om het groeipotentieel van het land te herstellen. Dat potentieel is nu zo goed als verdwenen, waardoor er enorme overschotten nodig zijn om de grote staatsschuld van Italië te verlagen. De bezuinigingen die daarvoor nodig zijn, zijn heel slecht voor de levensstandaard in Italië.”

Monti is er afgelopen jaar in geslaagd de meest acute zorgen rond de economische toekomst van Italië weg te nemen. Zijn economische hervormingen gingen volgens Kounis echter lang niet ver genoeg. „Monti’s grootste kwaliteit was dat hij Berlusconi niet is. Hij is bekwaam en betrouwbaar. Zijn maatregelen gingen ook in de goede richting, maar het was niet voldoende. Het ontbrak hem aan de steun die nodig is om de arbeidsmarkt te hervormen en beschermde sectoren echt open te breken.”

Die steun ontbreekt ook na de verkiezingen van volgende week, voorspelt de ABN-econoom. „Daarom zal de Italiaanse economie de komende jaren slecht blijven presteren en blijft de staatsschuld hoog.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer