Voedselbureau in EU laakt slechte hygiëne
Slechte hygiëne in winkels en keukens is riskanter dan dierziektes of genetisch gemanipuleerd voedsel. Veel mensen beseffen dat niet, zei directeur G. Podger van het Europese voedselbureau donderdag tijdens een ontmoeting met beleidsmakers in Brussel.
„Consumenten denken dat hun voedsel goed is, als ze het in de koelkast bewaren en in de magnetron stoppen. Als er dan toch iets mis blijkt, geven ze een ander de schuld. Dat is niet terecht”, zei Podger, die erkende dat het jaren zal duren voordat consumenten hun gedrag zullen veranderen. „Het is een zaak van voedselagentschappen, producenten en anderen om daar iets aan te doen”, vindt Podger. Bekend is dat bijvoorbeeld vieze vaatdoekjes en verkeerd gebarbecued vlees jaarlijks vele zieken en zelfs doden veroorzaken.
Het nieuwe Europese voedselbureau, opgericht door de Europese Commissie na meerdere voedselschandalen, moet vooral de risico’s voor het voedsel onderzoeken. Doel is steeds een wetenschappelijk standpunt te bepalen. De wetenschappers moeten onderschatting of juist overschatting van risico’s voorkomen.
De consument zelf zal weinig van het nieuwe Europese bureau merken. Podger kiest ervoor de berichten vooral uit te sturen via nationale voedselbureaus, zoals de Voedsel- en Warenautoriteit en het Voedingscentrum in Nederland. „Die kunnen de informatie steeds aanpassen aan de eigen cultuur, want die verschilt van land tot land”, aldus Podger. Hij weigert een publiek bekende figuur te worden, zoals de topman van het Amerikaanse voedselbureau FDA. „Dat is geen langetermijnoplossing om informatie over te brengen.”
Het Voedingscentrum in Den Haag geeft op zijn website een reeks adviezen over hygiëne in de keuken. Zo beveelt het bureau aan vaatdoekjes elke dag te verschonen en te wassen op minstens zestig graden. „Veel Nederlanders onderschatten inderdaad de gezondheidsrisico’s in de keuken, precies zoals Podger zegt”, aldus voedingskundige P. Schutte van het Voedingscentrum.