Economie

Pensioenfederatie: 68 fondsen moeten korten

DEN HAAG – Een te kleine buffer dwingt 68 pensioenfondsen om per 1 april de pensioenen te korten van miljoenen werknemers en gepensioneerden.

Redactie economie
19 February 2013 11:03Gewijzigd op 15 November 2020 02:02
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit een lijst die de Pensioenfederatie dinsdagmorgen presenteerde. Op de lijst staan 51 fondsen van wie de brancheorganisatie vernam dat ze het pensioen gaan verlagen. Volgens de Pensioenfederatie zal deze lijst de komende dagen oplopen tot in totaal 68 pensioenfondsen.

Toezichthouder DNB meldde vorige maand al dat de pensioenverlagingen meestal varieert van 0,5 tot 7 procent en gemiddeld 1,9 procent bedraagt. De korting geldt voor zowel mensen die nog pensioen opbouwen als voor burgers die al pensioen ontvangen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zoveel gepensioneerden en werknemers met een verlaging van hun pensioen te maken krijgen. Uitschieters zijn Stichting Norit Pensioenfonds, dat per 1 april een korting doorvoert van 10 procent, en Stichting Pensioenfonds Royal Leerdam, dat in zowel 2013 als 2014 de pensioenen kort met 7 procent.

Bij Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandarts-specialisten wordt in de periode 2011 tot 2014 in totaal maar liefst 20 procent van het pensioen gekort.

De kortingen zijn nodig om de financiële buffer (de dekkingsgraad) te herstellen tot 105 procent, het minimaal vereiste niveau. De dekkingsgraden van de fondsen staan “onder water” door onder meer een gestegen levensverwachting en een lage marktrente. Die zorgt ervoor dat fondsen nu meer geld moeten reserveren voor de pensioenen van latere generaties. De recent door de overheid versoepelde rekenregels gaven veel fondsen onvoldoende respijt.

De Pensioenfederatie benadrukt dat „meer dan 80 procent van de 415 pensioenfondsen” geen verlaging doorvoert. Wel stijgt ook bij deze fondsen het pensioen in veel gevallen al jarenlang niet meer mee met de loon- of prijsontwikkeling.

De grotere fondsen meldden eerder deze maand zelf al of, en zo ja hoeveel, er gekort gaat worden per 1 april. Bij het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) is het kortingspercentage 6,3 procent, bij het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) 5,1 procent en bij ABP (ambtenaren) 0,5 procent. De pensioenfondsen voor de zorg (PFZW) en de bouwsector (bpfBouw) hoeven geen kortingsmaatregel te nemen.

Omdat DNB de fondsen toestaat de benodigde korting tot 7 procent te maximeren, is voor veertig fondsen (3,1 miljoen deelnemers) de kans groot dat ze per 1 april 2014 een extra korting voor de kiezen krijgen.

DNB meldde dinsdagmorgen dat met de korting in totaal circa 2 miljoen actieve deelnemers, 1,1 miljoen gepensioneerden en 2,5 miljoen zogenoemde slapers worden geraakt. Zoals het er nu naar uitziet zullen in 2014 37 pensioenfondsen daarbovenop nog een korting moeten aankondigen. Het betreft dan 1,3 miljoen actieve deelnemers, 0,7 miljoen gepensioneerden en 1,1 miljoen slapers

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer