Onderwijsraad: Kleine basisscholen moeten dicht
DEN HAAG – De opheffingsnorm voor basisscholen moet naar honderd leerlingen. Scholen die niet aan de norm voldoen moeten sluiten of fuseren.
Dat staat in een advies van de Onderwijsraad dat donderdagmorgen is overhandigd aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en de toename van het aantal kleine scholen te beperken, is herziening van de opheffingsnormen nodig, zo vindt de raad. Ook moet er een andere bekostigingssystematiek komen. Kleine scholen zijn namelijk relatief duur en krijgen gemiddeld genomen vaker het predicaat zwak van de onderwijsinspectie
In dunbevolkte gebieden geldt nu een opheffingsnorm van 23 leerlingen. In dichter bevolkte gebieden loopt dat op tot 200 leerlingen. Voor de laatste school van
een richting geldt nu een uitzondering en die grens ligt op minimaal vijftig leerlingen. Ook deze norm moet verhoogd worden naar honderd. Alleen in situaties waarin geen goed leerlingenvervoer mogelijk is, bijvoorbeeld de Waddeneilanden, zou een uitzondering mogen gelden.
De Onderwijsraad stelt voor om de scholen de komende vijf jaar de gelegenheid te geven om door middel van fusies aan de nieuwe normen te voldoen. Scholen kunnen besluiten om met scholen van andere levensbeschouwelijke richtingen samen te gaan werken, maar dat hoeft niet.