Binnenland

Chronologie prins Friso

DEN HAAG (ANP) – Prins Friso, tweede zoon van koningin Beatrix en wijlen prins Claus, werd op 17 februari 2012 op de laatste dag van zijn wintersportvakantie met zijn gezin in Lech, getroffen door een lawine. Komend weekeinde staat de koninklijke familie in de Oostenrijkse wintersportplaats stil bij het ongeval, onder meer door het bijwonen van een mis waarin speciaal voor de in coma geraakte prins wordt gebeden.

13 February 2013 14:10Gewijzigd op 15 November 2020 01:56

17 februari 2012: Prins Friso en jeugdvriend Florian Moosbrugger, beheerder van Gasthof Post waar de Oranjes sinds jaar en dag in Lech verblijven, gaan buiten de piste skiën in de omgeving van Lech. Er geldt waarschuwingsfase 4, het op een na hoogste voor lawinegevaar. Friso raakt bedolven onder een lawine en kan pas na 25 minuten uit de sneeuw worden bevrijd. „Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar”, aldus het eerste bericht van het Landeskrankenhaus in Innsbruck waar hij per helikopter naar toe wordt gebracht.

18 februari: Koningin Beatrix en prinses Mabel bezoeken Friso dagelijks kort na het middaguur in het ziekenhuis. Mabel komt ’s avonds terug, vergezeld door familieleden en ook eenmaal Florian Moosbrugger. Het Openbaar Ministerie in Feldkirch stelt tegen hem een strafrechtelijk onderzoek in om uit te vinden wie schuld heeft aan het ongeluk.

20 februari: Op de Oostenrijkse televisie verklaart Kristl Moosbrugger, de moeder van Florian, dat de prins en haar zoon dachten dat het veilig was om te skiën. Ook zegt ze dat de koningin Florian heeft getroost en als „een eigen zoon” behandelt.

24 februari: Op een persconferentie in het ziekenhuis leest dokter Wolfgang Koller een verklaring voor over de toestand van Friso. De reanimatie van de prins heeft 50 minuten geduurd. „Erg lang. Wellicht zelfs te lang”, zegt Koller. „Het is duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade veroorzaakt heeft in de hersenen. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen”, voegt hij eraan toe.

24 februari: De koninklijke familie die voor het laatst voor het oog van de camera’s het ziekenhuis verlaat, vraagt om rust en privacy om het schokkende nieuws te verwerken en aan de nieuwe situatie te wennen.

25 februari: Prinses Mabel en andere leden van de koninklijke familie wonen in Lech een mis bij waarin speciaal wordt gebeden voor Friso.

1 maart: Prins Friso wordt met een ambulancevliegtuig van Innsbruck overgebracht naar het Wellingtonziekenhuis in Londen.

7 maart: Koningin Beatrix hervat haar openbare werkzaamheden.

30 april: Koningin Beatrix zegt het „jammer en verdrietig” te vinden dat de familie op Koninginnedag niet compleet is.

8 mei: Prinses Mabel stopt met haar werk als directeur van de internationale denktank The Elders om al haar tijd te kunnen besteden aan Friso en de kinderen. Aartsbisschop Desmond Tutu zegt in een verklaring haar met tegenzin te laten gaan.

7 juli: Prins Willem-Alexander zegt bij de zomerse fotosessie dat de toestand van Friso onveranderd is.

11 oktober: Urenco maakt bekend dat Friso „met spijt” ontslag is verleend als financieel directeur. De prins werkte er sinds 2011.

19 oktober: Het Oostenrijkse OM besluit Florian Moosbrugger niet te vervolgen. Friso en Florian zijn gelijkwaardige skiërs en wisten waaraan ze begonnen.

19 november: Er is sprake van „minimaal bewustzijn” bij Friso, zo hebben doktoren in Londen vastgesteld. De prognose blijft onzeker en de artsen zijn zeer bezorgd, aldus een mededeling van de RVD. Prinses Mabel dankt via Twitter voor alle steun.

12 december: Prinses Mabel is bij uitreiking Prins Claus Prijs, die eigenlijk door Friso had moeten worden gedaan. Het is haar eerste publieke optreden sinds het ongeluk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer