Culemborgse schoolkinderen snoeien wilgen in de grienden
Onverbiddelijk gaat de handzaag door de bast, raakt de kern, trekt door en velt de jonge wilg. Het tweetal dat hier verantwoordelijk voor is, juicht. „Weer één! Kom op, de volgende.” Die volgende, ja, die wijkt al achteruit, wil zich als het ware terugtrekken buiten beeld. Want hij weet dat hij binnen enkele minuten verworden zal tot stronk. De rest gaat de versnipperaar in of blijft liggen.
Het klinkt allemaal hard, maar het is nodig. Dat weten deze meisjes uit groep 8 van een van de Culemborgse basisscholen ook. Samen met hun klasgenoten en leerlingen van andere basisscholen trokken ze maandag en dinsdag het griendcomplex in aan de Zeedijk Oost. Niet om de natuur te vernielen, maar om die te verzorgen. Want snoeien doet groeien, is hun verteld.
Die kennis kregen ze maandag, voordat ze de handschoenen aantrokken en sjaals omdeden. Oud-griendwerker Aart Horden vertelde een verhaal en de kinderen zagen een presentatie over het beheer van de natuurwaarden van een griend.
Steunpunt NME Culemborg –een samenwerkingsverband tussen de natuur- en vogelwacht Culemborg en de gemeente– organiseert deze activiteit elk jaar. Leuk voor de kinderen, goed voor hun kennis, goed voor de natuur.
Snoeien doet groeien. Ja, maar eten ook. Daarom mochten de kinderen een mooie, stevige tak uitzoeken, deze schillen en gebruiken om een broodje mee te bakken. Zoals de armen dat vroeger deden: een stuk deeg om een stok en dat boven een vuurtje roosteren. Stokken genoeg, nu het deeg nog. Want zeg nu zelf; ze moeten er nog van groeien.