Onderwijs & opvoeding

Studenten Nyenrode bouwen aan netwerk

De tijd dat studenten in roeibootjes de Vecht overstaken om de lessen in Kasteel Nyenrode te volgen, is voorbij. Tegenwoordig wonen velen op campus: in de appartementen op het landgoed. „De studentengemeenschap op zo’n campus is heel belangrijk. Ook oud-studenten voelen zich nog altijd nyenrodiaan. En ze zijn er trots op.”

L. Vogelaar

12 February 2013 20:37Gewijzigd op 15 November 2020 01:55
Nieuwbouw Nyenrode. Foto Nyenrode
Nieuwbouw Nyenrode. Foto Nyenrode

Oude poortjes bieden toegang tot het landgoed ten zuiden van Breukelen. Verscholen achter het geboomte liggen de gebouwen van Nederlands enige particuliere universiteit. In de hal melden zakenlieden van middelbare leeftijd zich voor een congres in een van de collegezalen.

Nyenrode Business Universiteit biedt zowel onderdak aan jongeren die een voltijdsopleiding volgen als aan ondernemers en managers die hun vakkennis komen bijspijkeren, zegt pr-coördinator M. Tummers-de Groot.

Het totaalaantal studenten is daardoor moeilijk te berekenen. Per jaar volgen zo’n 4000 mensen de colleges en programma’s. Van hen zijn er momenteel 200 voltijdsstudent.

De meeste lessen hebben plaats in de nieuwere gebouwen op het landgoed. Ook in het 13e-eeuwse kasteel en het bijbehorende koetshuis hebben echter nog colleges plaats, er treden gastsprekers op. De president en de rector hebben er hun kamer in het slot, er worden oraties en promotieplechtigheden gehouden, het gebouw wordt aan externe partijen verhuurd en het dient ook als trouwlocatie, zowel voor mensen uit de omgeving als voor (oud-)studenten.

Internationaal

Na een reeks adellijke en niet-adellijke kasteelheren betrok in 1946 het Nederlandsch Opleidingsinstituut voor den Buitenlandschen Dienst het kasteel. Prins Bernhard en KLM-voorman A. Plesman behoorden tot de drijvende krachten achter de instelling, die later Nederlands Opleidingsinstituut voor het Buitenland (NOIB) heette en in 1982 de status universiteit kreeg. Ook de president-directeuren van Shell, Unilever en Philips waren bij de oprichting betrokken.

Plesman had het concept bedacht toen hij tijdens de oorlog gevangenzat. Het instituut moest internationaal denkende jongeren met leiderschapskwaliteiten opleiden voor het bedrijfsleven. Dat zou zowel de wederopbouw van Nederland als de handel met het buitenland ten dienste zijn. Prins Bernhard opende het instituut op 20 november 1946. Het is nu een van de oudste zakenopleidingen van Europa.

De eerste studenten sliepen op de kasteelzolder. Het lekkende koetshuis deed dienst als eetzaal. Later sliepen daar ook studenten, op stapelbedden. Ook een villa aan de overkant van de Vecht werd aangekocht als onderkomen. De bewoners staken elke dag met een bootje over.

„Het was aanvankelijk een mannenwereld”, zegt Tummers. Pas begin jaren zeventig kwamen de eerste vrouwelijke studenten. De universiteit groeide het kasteel uit. „Maar het geeft de universiteit nog altijd een bijzonder cachet.”

Tummers trekt de deur van de grootste collegezaal open. „Hier kunnen een paar honderd mensen zitten. In de praktijk zitten de meeste studenten in kleinere zalen. We houden de groepen bewust beperkt van omvang. Daardoor is er meer interactie, zowel onderling als met de docenten.”

Geen subsidie

Nyenrode draait zonder overheidssubsidie nadat het bachelorsprogramma in 1992 –na de privatisering van de opleiding– grotendeels werd afgebouwd. Alleen de bachelor accountancy –die werd overgenomen van de accountantsorganisatie Nivra– kan hier nog worden gevolgd. Daarnaast kocht de universiteit in 2011 de New Business School op, die in Amsterdam gevestigd bleef.

Het aanbod van Nyenrode bestaat voor het overgrote deel uit masteropleidingen. Verder is er ”executive education” voor mensen die al afgestudeerd zijn. Behalve met onderwijs houdt de universiteit zich bezig met onderzoeksprojecten.

Een deel van het bedrijfskundeprogramma is Nederlandstalig, maar verder is Engels de voertaal tijdens de lessen op de universiteit. Het gros van de studenten komt wel uit Nederland. Zo’n dertig buitenlandse studenten, uit alle delen van de wereld, volgen het International MBA-programma (bedrijfskunde).

Nyenrodegevoel

„Er hangt een prijskaartje aan onze opleidingen en programma’s, dus we moeten ons door onze kwaliteit onderscheiden”, zegt Tummers. „Studenten kiezen bewust voor Nyenrode vanwege het type onderwijs en de persoonlijke aandacht, vanwege het Nyenrodegevoel –studenten voelen zich echt nyenrodiaan– en omdat je hier voor je zakelijke loopbaan een heel netwerk kunt opbouwen. Er is een actief studentenleven, inclusief jaarlijks een reis naar het buitenland. De meeste studenten die in de appartementen op de campus wonen, zitten in een commissie van de studentenvereniging. De afgestudeerden –het zijn er 30.000, in meer dan 80 landen– blijven contact houden; er is een heel actieve alumnivereniging.”

Voor sommige studenten wordt de cursus betaald door een werkgever. „Anderen betalen hun studie zelf, en moeten daarvoor soms hard werken. De studentenpopulatie is heel divers. Het bedrijfsleven draagt bij door leerstoelen te sponsoren, gastsprekers beschikbaar te stellen en business cases voor bestudering aan te leveren. Ook alumni steken geld in de school en in onderwijsbeurzen; trots als ze zijn dat ze hier gestudeerd hebben.”

www.nyenrode.nl

Dit is het slot van een vierdelige serie over particulier onderwijs.


Guiomar van AxelDongen

„Het leven op de campus is een van de mooiste ervaringen van Nyenrode. Hierdoor leer je elkaar goed kennen. Doordat je een hechte band met elkaar krijgt, kijken studenten ook kritisch naar elkaar. Hierdoor ontwikkel je jezelf op Nyenrode in mijn ogen veel sneller dan op andere universiteiten, en daar zal je in je verdere carrière baat bij hebben.

Ik heb gekozen voor de richting international management. Het aantrekkelijke van Nyenrode is dat je optimaal wordt voorbereid voor het bedrijfsleven. Het is een praktijkgerichte opleiding, waarbij je veel met deadlines te maken krijgt. In het begin is het wel aanpoten, maar wanneer je goed plant ben je in staat om alles goed en op tijd in te leveren.”


Jill Schreuder

„Ik beschouw het leven als een leertraject, waarbij ik mijn doelen zo hoog en zo competitief mogelijk inzet om het hoogste niveau in het bedrijfsleven te behalen. Ik laat me inspireren door een uitspraak van Donald J. Trump: „Succes is een ladder die je niet kan beklimmen met je handen in de zakken.”

Ik volg de master of science in management. Het enige wat deze droom in de weg zat, was het cursusgeld. Ik heb echter meegedaan aan een competitie om een beurs te winnen.

Het is niet alleen een goede internationale studie waar je vol voor moet gaan, maar er zit ook een heel sociaal leven aan vast: op de campus wonen, lid worden van de studentenvereniging en hard werken voor de commissies. Het leven op Nyenrode bestaat uit tradities, die erg belangrijk zijn. In het begin dacht ik dat ik hier geen geschikt type voor zou zijn, maar vooroordelen kloppen niet altijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer