Economie

Paardenvlees houdt gemoederen Europa bezig

RIJSWIJK (ANP) – Het zou niet schadelijk zijn voor de gezondheid en slechts een kwestie van verkeerd labelen van maaltijden, maar het begint inmiddels de vormen van een heuse Europese kwestie aan te nemen: paardenvlees in producten waarop staat dat er rundvlees in zit.

11 February 2013 19:54Gewijzigd op 15 November 2020 01:53
Foto ANP
Foto ANP

De kwestie begon na de ophef in Groot-Brittannië over diepvriesmaaltijden die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees. In maaltijden die uit ‘100 procent rundvlees’ zouden bestaan bleek voor 30 tot 100 procent paardenvlees te zitten.

De diepvriesmaaltijden van het merk Findus zouden via handelaren in Cyprus en Nederland aan Groot-Brittannië zijn geleverd, blijkt uit de eerste resultaten van een Frans onderzoek. De Franse onderminister van Consumentenzaken, Benoît Hamon, zei dat het Franse bedrijf Pujol het vlees heeft geleverd aan de fabriek in Luxemburg die de maaltijden produceert.

Pujol kwam aan het vlees via een handelaar op Cyprus. Die had de leverantie op zijn beurt uitbesteed aan een in Nederland gevestigde handelaar die het vlees kocht bij slachterijen in Roemenië. Woedend reageerde de Roemeense premier Viktor Ponta vervolgens op de aantijging dat slachthuizen in zijn land paardenvlees, en mogelijk zelfs vlees van ezels hebben doorverkocht als rundvlees. Hij spreekt tegen dat slachthuizen in zijn land zich daaraan schuldig maken.

In Nederland onderzoekt de Voedsel- en Warenautoriteit inmiddels of het ook producten op de Nederlandse markt betreft. En ook een aantal Nederlandse supermarkten onderzoekt of er producten in de schappen liggen die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees. Een woordvoerder van de Superunie, waar supermarkten onder vallen als Boni, zei maandagavond dat uit voorzorg Primafrost Lasagne Bolognese 400 gram uit de schappen is genomen. Ook Plus-supermarkt haalde die maaltijd preventief uit de schappen.

De Europees commissaris Tonio Borg (Gezondheid) en Europese ministers komen woensdag in Brussel bijeen om de kwestie te bespreken. De Ierse minister van landbouw Simon Coveney wil het hebben over „alle stappen die maar nodig zouden kunnen zijn om deze kwestie op EU-niveau uitgebreid te adresseren”.

Borg zei maandag in Brussel overigens dat het paardenvlees niet met iets is besmet. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat er bijvoorbeeld te veel medicamenten in zitten. Volgens de zegsman is de voedselveiligheid niet in het geding, maar is er slechts sprake van verkeerd labelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer