Binnenland

Wageningen viert 750 jaar stadsrechten

WAGENINGEN – Wageningen viert uitgebreid dat het in 1263, 750 jaar geleden, stadsrechten kreeg. Hoogtepunt wordt Spektakel W750, een feestweek rond 12 juni, de officiële datum.

Jan Kas
11 February 2013 15:21Gewijzigd op 15 November 2020 01:53
Het Bowlespark in Wageningen. De Gelderse stad viert dit jaar uitgebreid dat hij 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Foto Wikimedia
Het Bowlespark in Wageningen. De Gelderse stad viert dit jaar uitgebreid dat hij 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Foto Wikimedia

Het feestprogramma belooft onder meer debatten over heden, verleden en toekomst, tentoonstellingen over bier en kunst in Wageningen, een historische optocht, een multicultureel festival, wijkfeesten, culinaire activiteiten en het „Grootse Kinderpartijtje van Gelderland.” De speciaal in het leven geroepen Werkgroep Wageningen 750 werkt voor de organisatie en de coördinatie van de festiviteiten nauw samen met de gemeente Wageningen.

„Kerkmuurvrij”

„We maken er een heel mooi jaar van”, zegt burgemeester Van Rumund. „Ik ben ervan overtuigd dat iedere Wageninger zal genieten, want er is keuze genoeg.” Frits Huijbers, oud-wethouder en voorzitter van de Werkgroep Wageningen 750, kijkt in het bijzonder uit naar juni. „We gaan samen met de mensen in de stad een feestweek opzetten waar iedereen nog lang over na zal praten. Historie, theater, kinderen en spektakel zijn de publiekstrekkers, met een sfeer die past bij Wageningen.”

Andere onderdelen van het feestprogramma zijn een bloemenfort in de uiterwaarden, een „gospelnight”, een speciaal Wageningen 750-lied, een tocht langs markante Wageningse plekken voor kinderen, rondleidingen en fietstochten en het bouwen van een stadspoort.

Bij de festiviteiten hoort ook een kerkdienst. Onder het motto ”Wageningen (voor één keer) kerkmuurvrij” wordt er op zondagmiddag 9 juni, als het weer het toelaat in de openlucht, „voor Wageningers van alle gezindten” een interkerkelijke viering gehouden „die de verbondenheid tussen de christelijke geloofsgemeenschappen in Wageningen in beeld brengt en versterkt”, aldus de gemeente. Thema van de viering is ”750 jaar Wageningse kerkgeschiedenis, van schisma tot eenheid in verscheidenheid”.

Universiteitsstad

Wageningen –circa 37.000 inwoners– is vooral bekend als universiteitsstad. In 1918 werd de Landbouwhogeschool Wageningen gesticht, die zich heeft ontwikkeld tot wat nu Wageningen Universiteit en Researchcentrum is. De WUR biedt een veelzijdige combinatie van hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van natuur- en sociale wetenschappen. De universiteit en aanverwante instellingen bieden werkgelegenheid aan zo’n 7400 personen, van wie een op de drie in Wageningen woont.

Verder is Wageningen stad van de Bevrijding, met elk jaar op 5 mei het Nationale Bevrijdingsdebat, een herdenkingsplechtigheid en een bevrijdingsdefilé van veteranen en oud-strijders. In Hotel De Wereld in Wageningen werd in 1945 onderhandeld over de capitulatie van het Duitse leger in Nederland. De officiële ondertekening van de overgave was in een boerderij bij Wageningen.

Wageningen als woonplaats is waarschijnlijk in de twaalfde eeuw ontstaan. In 1263 verleende graaf Otto II van Gelre de Wageningers stadsrechten. Voor de graven en hertogen van Gelre was Wageningen van belang als handelshaven én als vesting tegen de bisschoppen van Utrecht en later de hertogen van Bourgondië.

Wageningen heeft een kasteel gehad, dat begin zestiende eeuw werd gebouwd in opdracht van de hertog van Gelre. Bij museum De Casteelse Poort zijn nog restanten van het poortgebouw van dat kasteel aanwezig.

Economisch dreef Wageningen in de zeventiende eeuw vooral op de tabaksteelt. In de negentiende en de twintigste eeuw waren er sigarenfabrieken (Schimmelpenninck en Victor Hugo waren bekende merken) en steenfabrieken, die bakstenen van rivierklei vervaardigden.

Belangrijk voor Wageningen in de twintigste eeuw was de grafische sector. Tijdschriften zoals de NCRV-gids en het christelijke familieblad De Spiegel werden jarenlang in Wageningen gedrukt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer