Tweede Kamer gaat vrijheid toelatingsbeleid scholen insnoeren
DEN HAAG – De Tweede Kamer gaat de vrijheid van scholen om een eigen toelatingsbeleid te voeren, inperken. In de toekomst mogen scholen niet langer onderschrijving van de grondslag vragen, maar slechts respectering.
De VVD-fractie in de Tweede Kamer zal een initiatiefwetsvoorstel van deze strekking gaan steunen. Dat kondigt VVD-Kamerlid Straus aan in Calvijn Contact, het kwartaalblad van het Zeeuwse reformatorische Calvijn College dat volgende week maandag verschijnt. „Ouders moeten de mogelijkheid hebben om hun kind naar de beste school in de buurt te sturen”, aldus het Kamerlid.
In de Tweede Kamer ligt sinds 2005 een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, SP, GroenLinks en D66 om scholen te verplichten iedereen toe te laten die respect heeft voor de grondslag van de school. De VVD heeft jarenlang getwijfeld of zij daaraan steun wilde geven.
Volgens Straus is de VVD „heel lang” voorstander van de inperking. Dat blijkt overigens niet te kloppen. Ruim een jaar geleden verklaarde de toenmalige onderwijswoordvoerder van de VVD, Elias, in deze krant over de acceptatieplicht: „De VVD gaat die discussies opnieuw aan, met als uitgangspunt dat de kern, het wezen, de geest van de grondwettelijke onderwijsvrijheid in stand blijft.”
De oorspronkelijke bedoeling van de wet is de scheiding tussen witte en zwarte scholen te verkleinen, maar ondertussen erkennen de indieners dat de kleur en de kwaliteit van de school vooral afhangen van de buurt waarin deze staat.
Toenmalig D66-Kamerlid Van der Ham zei tijdens een VPRO-uitzending in 2010 waar het hem werkelijk om ging met de initiatiefwet: „Er is een klein groepje hardnekkige scholen, voornamelijk reformatorische, maar ook islamitische en sommige joodse scholen, dat vindt dat bepaalde leerlingen op hun school niet thuishoren. Daarmee onttrekken de scholen zich aan hun verantwoordelijkheid. Dat is een principieel punt dat we een keer willen maken in de richting van dat soort scholen.”