Dijsselbloem: Rekening SNS was altijd bij Staat gekomen
DEN HAAG (ANP) – Bij elk alternatief voor de nationalisatie van SNS Reaal was de rekening bij de Staat terechtgekomen. In veel varianten was de rekening nog hoger uitgevallen dan nu. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdagavond gezegd in het Tweede Kamerdebat over SNS Reaal.
Een aandelenuitgifte was volgens Dijsselbloem kansloos, omdat niemand bereid was geweest het „geweldige gat” bij SNS te vullen. „Iemand had die rekening moeten betalen”, aldus de minister. En dat was uiteindelijk de overheid geweest.
Ook eerder ingrijpen had niet geholpen. De overheid was dan met de vastgoedportefeuille van SNS komen te zitten, die de oorzaak was van de problemen bij de bank. De waarde van dat vastgoed is door marktomstandigheden gekelderd. Het verlies op het vastgoed bedraagt 2,4 miljard euro.
Bonussen terug
Dijsselbloem wil dat het nieuwe bestuur van SNS Reaal probeert het oude bestuur aansprakelijk te stellen voor alles wat er mis is gegaan bij de bank. Hij voegde er wel aan toe dat de juridische mogelijkheden beperkt zijn. „Ik wil geen verwachtingen wekken die niet waargemaakt kunnen worden.” Eerder zei Dijsselbloem al dat hij wil dat het huidige SNS-bestuur bonussen aan oud-bestuurders probeert terug te vragen.
In strafrechtelijke acties ziet de minister geen heil. Van zaken als valsheid in geschrifte is voor zover nu bekend geen sprake geweest.
Salaris nieuwe topman
Het jaarsalaris van 5,5 ton dat de nieuwe topman van SNS Reaal Gerard van Olphen gaat verdienen is „verdedigbaar”, gelet op wat elders in de sector wordt verdiend, vindt Dijsselbloem. Hij is niet van mening dat de balkenendenorm toegepast moet worden op de bankensector, zoals diverse Kamerleden hebben geopperd. „Ik heb een goede, gedegen bankier nodig. Een vakman. Ik wil iemand hebben die het kan, die ik het kan toevertrouwen.”
Dijsselbloem vindt dat de toon van het debat over de beloning bij SNS de afgelopen dagen „erg ver” ging. „Er was bijna sprake van een heksenjacht.”
Hij zei dat oud-bestuurders veel te verwijten valt, maar dat de woede zich niet moet richten op de nieuwe bestuurder die „persoonlijk een geweldig financieel offer brengt” en van een goede baan naar SNS overstapte. Van Olphen verdiende in zijn vorige baan 1 miljoen euro meer dan hij nu bij SNS gaat verdienen.
Dijsselbloem zei dat hij een vakman nodig heeft die een bedrijf met een balans van 130 miljard euro in veiligheid kan brengen. Hij wees erop dat er met instemming van de Kamer bij staatsdeelnemingen meer wordt betaald dan de balkenendenorm en dat dat ook nodig is. Ook het salaris in de top van ABN Amro is ook nog „een klap hoger” dan wat de nieuwe SNS-top gaat verdienen. „Ga niet van de heer Van Olphen een boeman maken.”
Ambtenaren
Dijsselbloem nam het besluit over nationalisatie van SNS vrijdag om 2 uur ’s nachts. Dat gebeurde nadat De Nederlandsche Bank had laten weten dat andere opties niet haalbaar waren. Hij beaamde dat zijn ambtenaren tegen de nationalisatie waren. Hij was er zelf ook echt op tegen, voegde hij eraan toe. „Maar soms moet je iets doen wat je niet wilt omdat er geen andere keus is.”
Als SNS failliet was gegaan waren de banken 5 miljard euro kwijt geweest aan het garanderen van de spaartegoeden bij SNS tot 100.000 euro. Dat had tot nieuwe instabiliteit kunnen leiden in de hele Nederlandse financiële sector, met het risico dat de Staat ook andere banken opnieuw had moeten steunen.
Dijsselbloem vroeg DNB daarom welke bijdrage van de banken haalbaar was. „Daar moeten we op kunnen vertrouwen. Alles afwegende komen we dan op een bedrag van 1 miljard.” Daar staat wel tegenover dat de banken 2 jaar later beginnen met het vullen van het nieuwe depositogarantiefonds. Dat fonds is nu nog leeg en had daarom ook geen soelaas geboden bij een faillissement van SNS.