Dijkgraaf: Gedoe bij ASN moet nu ook afgelopen zijn
DEN HAAG – Nu het stof rond SNS wat is neergedaald, is het tijd voor bezinning. Woensdagmiddag spreekt de Kamer met minister Dijsselbloem (Financiën) over de nationalisatie. SGP-Kamerlid Dijkgraaf heeft wel wat vragen.
Te midden tussen alle nadelen die de 3,7 miljard kostende staatsovername van SNS Reaal heeft, ziet Dijkgraaf nog wel één mogelijk lichtpuntje. Met de overname is immers ook de ethisch georiënteerde ASN-bank in overheidshanden gekomen.
Een bank die Dijkgraaf de laatste jaren met gemengde gevoelens gadesloeg. „ASN heeft zich toch wel geprofileerd als sterk anti-Israël. Zo trok de bank zich in 2006 terug uit een plan van de Franse vervoerder Veolia voor een tramverbinding tussen Jeruzalem en het betwistte gebied. En ook vorig jaar liet ASN weten beleggingen in Israël als discutabel te beschouwen.” Woensdagmiddag wil Dijkgraaf van Dijsselbloem weten of hij ook vindt dat, nu ASN in staatshanden is, het met „dergelijk gedoe” nu maar eens afgelopen moet zijn.
Hoe beoordeelt u in zijn algemeenheid de nationalisatie?
„Het is uiterst vervelend dat de belastingbetaler een paar miljard mag opbrengen, terwijl banken dat eigenlijk zelf zouden moeten doen. Omdat banken te groot zijn en moeilijk te splitsen, had dat de overige banken echter óók in de problemen gebracht. Dat moet zo snel mogelijk veranderen door toe te groeien naar kleinere banken. Hoewel ik geloof dat de minister zijn uiterste best heeft gedaan, heb ik nog wel stevige vragen.”
Zoals?
„De minister heeft gezegd dat nationalisatie nodig was omdat de wet het niet toestond in te grijpen bij een holding. Maar dat was al in 2010 bekend. Waarom is hier niets mee gedaan? Je mag jezelf niet te snel verschuilen achter juridische belemmeringen. Desnoods via een spoedwet had er best het een en ander geregeld kunnen worden. Ook moeten we ons afvragen of het wel gewenst is dat Brussel feitelijk heeft bepaald dat de Nederlandse burger moet betalen, omdat het is gaan liggen voor een oplossing waarbij de andere Nederlandse banken betrokken zouden worden. Verder vraag ik me af of de schade voor de belastingbetaler niet groter zal gaan worden dan nu is gemeld.”
Waarom?
„Van het prijskaartje van 3,7 miljard euro gaat volgens de minister nog 1 miljard af doordat de overige banken moeten meebetalen aan de SNS-redding. Ik vrees dat die opbrengst netto kleiner zal zijn. Doordat zo’n heffing de kredietverlening ernstig beperkt, verwacht ik dat de overheid banken op andere manieren weer wat zal ontzien.”
De SP bepleit een parlementair onderzoek naar het SNS-debacle. De CU zelfs een heuse enquête. Hoe staat de SGP hierin?
„Laten we de ordelijke weg bewandelen. Dus eerst een debat, daarna zien we wel verder. We sluiten niets uit, maar gaan niet vooringenomen dat debat in.”
De storm is ook opgestoken rond bankiersbeloningen. Terecht?
„Ook wij staan daar kritisch in. Ik snap best dat je voor 50.000 euro geen topman krijgt, maar een half miljoen is wel weer érg veel geld. Ik ken mensen met veel ervaring die het voor minder zouden hebben gedaan. Bij die bonussen is het triest dat de oude top nu goed kan leven van het geld dat het verdiende door eigenlijk gewoon foute dingen te doen. Terughalen zal lastig zijn, maar het zou goed zijn als men zelf een gebaar zou maken. Niet alleen door terug te treden uit bestuurlijke functies, maar ook financieel.”