Economie

Tuinders moeten toch meer voor gas betalen

Tuinders die willen dat de tarieven voor het transport van gas omlaaggaan, hebben een kort geding tegen de Nederlandse staat hierover verloren. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat de huidige richtlijnen voor de tarieven gehandhaafd kunnen blijven en niet in strijd zijn met de Gaswet.

ANP
8 October 2003 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

De belangenorganisaties LTO-Nederland en het Productschap Tuinbouw waren naar de rechter gestapt omdat zij vinden dat tuinders te veel geld betalen voor het transport van gas naar hun bedrijven. Zij wezen erop dat Gastransport Services tarieven in rekening brengt die niet op de werkelijke kosten zijn gebaseerd. Gastransport Services is een onderdeel van Gasunie.

De DTe, de toezichthouder op de energiemarkt, heeft eerder geconstateerd dat de tarieven eigenlijk te hoog zijn. Toch staan de DTe en de minister van Economische Zaken de hogere rekeningen toe. Bij lagere tarieven zouden buitenlandse bedrijven hun gasstromen via het Nederlandse net gaan omleiden. Deze extra vraag zou het Nederlandse gasnet niet kunnen verwerken.

Volgens de tuinders baseert de DTe zich op een rapport dat een verkeerde voorstelling van zaken schetst. De rechter achtte die kritiek van de tuinders niet gefundeerd. De leveringszekerheid van gas is van belang voor de richtlijnen die de DTe uitgeeft. Ook zou de DTe niet in strijd handelen met de Gaswet, die stamt uit 2000.

LTO-Nederland en het Productschap hebben al in de zomer van 2002 hun bezwaren kenbaar gemaakt bij de DTe en de minister. Hierop is volgens hen niet gereageerd. Zij vinden dat de gewraakte richtlijnen van de DTe is strijd zijn met de Gaswet. De voorzieningenrechter oordeelde anders.

P. van der Sluis, hoofd van het energiebureau van het Productschap, is teleurgesteld, maar zit niet bij de pakken neer. Er lopen nog bodemprocedures bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de jaren 2001 en 2002. Hij denkt dat de zaken nog dit jaar in behandeling worden genomen.

De tuinders nemen ruim 10 procent van de binnenlandse gasafzet voor hun rekening. Gastarieven zijn voor tuinders een heet hangijzer. „De Gasunie heeft berekend dat de tarieven voor het transport van gas met tientallen procenten naar beneden kunnen”, zei Van der Sluis. Gasprijzen maken nu 20 procent uit van bedrijfskosten van tuinders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer