Kapper mag mogelijk laag BTW-tarief behouden
De kapper, fietsenmaker en schoenhersteller kunnen mogelijk toch hun lage BTW-tarief houden. Staatssecretaris Wijn van Financiën was na overleg dinsdag met zijn Europese collega’s iets minder somber over de gevolgen van de BTW-plannen van de Europese Commissie. Hij wil echter niet te veel hoop wekken omdat de zaak nog lang niet beklonken is.
De EU bepaalt welke producten en diensten onder het lage tarief (in Nederland 6 procent in plaats van 19) mogen vallen. Nederland mocht enkele jaren een laag tarief vragen voor arbeidsintensieve diensten zoals de kapper, in de hoop dat dat banen zou scheppen. Eind dit jaar vervalt die uitzondering, waardoor de diensten vrijwel zeker duurder worden vanaf januari.
Volgens Wijn heeft commissaris Bolkestein (Interne Markt en Belastingen) toegezegd om nog eens te kijken naar zijn BTW-voorstel, dat over meer gaat dan alleen het tarief voor de Nederlandse kapper. Zijn uitgangspunt is dat de interne markt in de EU niet mag worden verstoord. Wijn: „Ik heb toen gezegd dat niemand naar Keulen gaat om zijn haar te laten knippen of naar Antwerpen om zijn band te laten plakken.”
Behoud van het lage BTW-tarief is alleen mogelijk met unanimiteit van alle lidstaten. Noordelijke landen en Duitsland zijn ertegen om allerlei diensten en producten onder het lage tarief te laten vallen. Daarom is Wijn voorzichtig. „Het is een zeer klein kansje.”
De Nederlandse overheid, vakbeweging en het midden- en kleinbedrijf hebben zich dinsdag sterk gemaakt voor behoud van het verlaagde BTW-tarief voor kappers, schoenlappers en fietsenmakers. De vrees bestaat dat wanneer de belastingtarieven voor deze arbeidsintensieve sectoren vanaf januari worden opgeschroefd van 6 naar 19 procent, deze diensten flink duurder worden.
Volgens de FNV en MKB-Nederland blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van het economisch instituut EIM dat afschaffen van het verlaagde BTW-tarief in Nederland 8500 banen kost. „Bovendien zal het verhogen van de BTW zorgen voor een totale omzetderving van een kwart miljard euro”, zo hield FNV-voorzitter L. de Waal dinsdagmiddag het Europees Parlement voor tijdens een hoorzitting.
De vakbondsvoorman sprak in Brussel zowel namens werknemers als werkgevers in het midden- en kleinbedrijf. „Dit unicum onderstreept des te meer het belang dat beide geledingen hechten aan het verlaagde tarief”, aldus De Waal. Volgens de vakbondsvoorman is het voor ondernemers in de huidige economische situatie al weinig aantrekkelijk een eigen zaak te beginnen, laat staan personeel aan te nemen.
De Europese Commissie wil een punt zetten achter het experiment, waardoor kleine dienstverleners nu bijna drie jaar het lage BTW-tarief mogen hanteren. Eurocommissaris Bolkestein gelooft niet dat het lage tarief veel banen creëert. Volgens hem stoppen de kappers en rijwielherstellers het belastingvoordeeltje in eigen zak.