Hoe Rijssen in drie decennia veranderde
De schrijver Belcampo (1902-1990) kende maar één gemeente „die daar ligt, nog even onberoerd als op de dag der schepping”, en dat was Rijssen. Hij wist niet welke veranderingen zich er in de laatste dertig jaar van de twintigste eeuw zouden voltrekken. ”Rijssen in tomeloze vaart” is niet voor niets de titel van het fotoboek dat Jenny ter Maat samenstelde. De Reggestad is in drie decennia inderdaad van gedaante veranderd. In 1970 stond de jutefabriek van Ter Horst en Co. nog fier overeind, moest het bejaardentehuis Maranatha nog worden gebouwd en kreeg Rijssen zijn eerste SGP-burgemeester, om maar iets te noemen.
Ter Maat geeft per decennium een selectie van gebeurtenissen uit dat tijdvak. Uiteraard gaat het om een persoonlijke keuze, maar ze schetst een aardig beeld van de Rijssense samenleving, variërend van kerk en politiek tot sport en vermaak. Alleen de middenstand komt er wat bekaaid af. Een enkele keer laat Ter Maat zich meeslepen door haar enthousiasme (Rijssense voetballers kampioen!) of verleiden tot een suggestieve opmerking (vergoeding voor gereformeerde gemeente na waardevermindering pastorie).
Juist omdat Rijssen in een korte periode zo sterk veranderde hadden de fotobijschriften informatiever kunnen zijn. Nu blijft soms onduidelijk wie er op een foto staan of in welke straat een inmiddels gesloopt huis stond. Mooi is de luchtfoto uit april 1997. Daarop is nog duidelijk de dorpskern, die zich ooit binnen de wallen bevond, herkenbaar. Misschien typerend voor de Reggestad: het uiterlijk verandert, maar het hart blijft typisch Rijssen.
Boekgegevens
”Rijssen in tomeloze vaart, 1970-2000”, Jenny ter Maat; uitg. Kimabo, Zaltbommel, 2012; ISBN 978 94 90920 07 4; 120 blz.; € 19,90.